استخراج ترکیبات موثره گلبرگ زعفران به کمک امواج فراصوت و بهینه سازی شرایط استخراج آن
(ندگان)پدیدآور
احمدیان کوچکسرایی, زهرانیازمند, راضیهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گیاه زعفران از جمله گیاهانی است که بخشهای مختلف آن از دیر باز در صنعت غذا و طب سنتی استفاده میشده است. گلبرگ زعفران به عنوان محصول جانبی فرآوری زعفران حاوی مقادیر قابل ملاحظهای از ترکیبات آنتی-اکسیدانی است اما همچنان اطلاعات کمی در مورد نحوه استخراج این ترکیبها از آن به شیوههای گوناگون وجود دارد. استخراج به کمک فراصوت روشی سریع و موثر برای استخراج ترکیبات موثره گیاهی است که در مقیاس صنعتی و آزمایشگاهی قابل اجرا میباشد. در این پژوهش از روش سطح پاسخ-طرح باکسبنکن به منظور بررسی تأثیر دمای استخراج (65-25 درجه سانتیگراد)، زمان استخراج (15-5 دقیقه) و شدت صوت (100-20درصد) بر راندمان استخراج ترکیبات پلیفنولی، فلاونوئیدی، آنتوسیانینی، میزان فعالیت آنتیاکسیدانی و نیز بهینه سازی فرایند استخراج استفاده گردید. نتایج نشان داد، در صورتی که زمان استخراج 15 دقیقه، دمای استخراج 43 درجه سانتیگراد و شدت صوت 100 درصد باشد، بیشترین بازده استخراج ترکیبات آنتیاکسیدانی حاصل میگردد. تحت این شرایط میزان ترکیبات پلیفنولی، 1380 (میلیگرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ فلاونوئید، 144 (میلیگرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ آنتوسیانین، 120 (میلیگرم در صد گرم گلبرگ خشک)؛ درصد به دام اندازی رادیکال آزاد DPPH، 73 درصد و توان آنتیاکسیدانی احیای آهن، 8/3 میلیمولار بدست آمد.
کلید واژگان
آنتوسیانینآنتی اکسیدان
پلی فنول
گلبرگ زعفران
طرح باکس-بنکن
علوم و صنایع غذایی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-10-221395-08-01
ناشر
ﺳﺎزﻣﺎن ﭘﮋوهشهای ﻋﻠﻤﯽ و ﺻﻨﻌﺘﯽ اﯾﺮانIranian Research Organization for Science and Tecgnology
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهداستادیار، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی مشهد
شاپا
2476-47872476-4795




