تأثیر ارتفاع برش ساقه و منابع کودهای معدنی و زیستی بر عملکرد و مؤلفههای راتون برنج رقم طارم هاشمی
(ندگان)پدیدآور
فلاح, فرزانمیرشکاری, بهرامپیردشتی, همت الهفرح وش, فرهادنوری دلاور, محمد زماننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
چکیده تأمین عناصر غذایی مورد نیاز گیاهان زراعی از جمله برنج، نقش بهسزایی در دستیابی به عملکرد مطلوب دارند. لذا، هدف از این پژوهش به حداکثر رسانیدن پتانسیل گیاهی برنج با بهینهسازی مصرف کودهای معدنی و زیستی به همراه ارتفاع برش راتون برنج بود. آزمایش بهصورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه مؤسسه تحقیقات برنج کشور (آمل) طی سالهای زراعی 1393 و 1394 اجرا شد. سه ارتفاع برداشت صفر، 15 و30 سانتیمتر از سطح زمین بهعنوان عامل اصلی و کودهای معدنی فسفر از منبع سوپرفسفات تریپل و پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم در دو سطح (عدم مصرف و مصرف 50 کیلوگرم در هکتار) و پتاسیم از منبع سولفات پتاسیم) به عنوان عامل فرعی اول و محلولپاشی ترکیبی کود زیستی آزوسپیریلیوم برازیلنس و سودوموناس فلورسنس در دو سطح (محلولپاشی و عدم محلولپاشی) بهعنوان عامل فرعی دوم بودند. نتایج نشان داد که بیشترین عملکرد دانه در تیمار مصرف 50 کیلوگرم کود فسفره با ارتفاع برداشت 30 سانتیمتر از سطح زمین با میانگین 8/2017 کیلوگرم در هکتار بهدست آمد. تمامی کودهای معدنی و زیستی مصرفی موجب افزایش معنیدار ارتفاع بوته، تعداد پنجه و درصد پر خوشه چه در خوشه گردید. همچنین، استفاده از کودهای زیستی به همراه کودهای فسفر و پتاسیم منجر به افزایش عملکرد و اجزای عملکرد شد. بنابراین، مصرف کودهای فوق با یکدیگر میتواند جایگزین مناسبی برای مصارف زیاد از حد نیتروژن در تولید رتون برنج در منطقه باشد.
کلید واژگان
برنجرتون
فسفر
کود زیستی
ارتفاع برداشت
شماره نشریه
42تاریخ نشر
2020-09-221399-07-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ارسنجانسازمان پدید آورنده
گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت اله آملی2- دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
عضو هیات علمی گروه زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز
استادیار مؤسسه تحقیقات برنج کشور، معاونت آمل




