تاثیر سطوح مختلف آبیاری و شوری بر شاخصهای مورفولوژیک و کیفیت فلفل دلمه با سیستم هوشمند آبیاری قطرهای
(ندگان)پدیدآور
سالاریان, محمدعلیزاده, امینداوری, کامرانانصاری, حسیننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تنش شوری بعد از تنش آبی مهمترین تنش محیطی است که بر گیاهان تاثیر میگذارد و به شدت از رشد و نمو گیاهان حساس به شوری میکاهد. فلفل دلمه گیاهی حساس به تنش آبی و نیمهحساس به تنش شوری میباشد. شوری باعث کاهش عملکرد و کیفیت فلفل دلمهای خواهد شد. به منظور شناخت تاثیر تنش آبی (کم آبیاری) و شوری بر خصوصیات مورفولوژیکی و کیفیت فلفل دلمه در گلخانه، آزمایشی طی زمستان و بهار 93-1392 در گلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. برای آبیاری فلفل دلمه از سیستم هوشمند آبیاری قطرهای استفاده شد. بدین منظور از حسگرهای رطوبتی REC-P55 تعبیه شد در داخل گلدان نیاز آبی گیاه تشخیص داده شد و دستورات لازم به کنترلر برای قطع یا وصل آبیاری داده شد. تیمارهای آبیاری اعمال شده عبارت بودند از آبیاری به مقدار 100% (I1)، 85% (I2) و 70% (I3) نیاز آبی گیاه و نیز سه سطح شوری به میزان 2/1 (S1)، 3 (S2) و 6 (S3) دسی زیمنس بر متر، و با سه تکرار در قالب آزمایش فاکتوریل طرح کامل تصادفی اعمال گردید. نتایج این پژوهش نشان داده که تنشهای شوری و آبی بر عملکرد، وزن میوه و تعداد میوه تاثیرات بسیار معنیداری در سطح 1% داشتهاند. تاثیر توام تنشهای شوری و آبی بر عملکرد میوه تاثیر معنیداری در سطح 5% داشت. با افزایش شوری و کم شدن آب، آبیاری عملکرد میوه، طول و قطر میوه و حجم ریشه کاهش یافت. تنش کمآبیاری موجب افزایش طول ریشه شد. تاثیرات تنشهای شوری و کم آبیاری بر مولفههای کیفی میوه فلفل دلمه نشان داد که با افزایش میزان شوری و کم شدن آب آبیاری یکنواختی رنگ و سلامتی میوه کاهش یافت و متناسب با آن نیز وزن میوه کاهش داشت.
کلید واژگان
تنشفلفل دلمه
کیفیت
موفولوژیک
هوشمند
شماره نشریه
6تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آب، آبیاری و زهکشی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایراناستاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
دانشگاه فردوسی، گروه مهندسی آب
استاد گروه علوم و مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2008-79422676-6884




