ارزیابی ردپای آب سبز و آبی محصولات دامی (مطالعه موردی: دشت نیشابور)
(ندگان)پدیدآور
عربی یزدی, اعظمنیک نیا, ناصرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تولید و مصرف محصولات دامی نقش مهمی در تخلیه و آلودگی منابع آب شیرین کمیاب در جهان دارد. تولید بیشتر محصولات دامی منجر به افزایش فشار بر منابع آبی در آینده خواهد شد. اطلاعاتی که ردپای آب محصولات دامی ارایه میکند، در درک اینکه چگونه از منابع آب شیرین کمیاب استفاده پایدار شود، کمک خواهد کرد. در این مطالعه به برآورد ردپای آب تولیدات دامی با در نظر گرفتن جیره غذایی هر گروه دامی در دشت نیشابور پرداخته شد. نتایج نشان داد طی سالهای 1393- 1385، به طور متوسط سالانه 2043 میلیون مترمکعب آب برای تولید معادل 323 هزار تن محصولات دامی مصرف شده که از این مقدار حجمی معادل 537 میلیون مترمکعب از منابع آب، آبی و 1506 میلیون مترمکعب از منابع آب سبز تامین شده است. از آنجا که بیش از 98 درصد ردپای آب دامهای سبک، سنگین و طیورمربوط به خوراک مصرفی دام است، تغییر در میزان مصرف هر کدام از گروههای محصولات در جیرهغذایی دام از عوامل تاثیرگذار در ردپای آب تولیدات دامی است. بیشترین حجم آب منابع آبی به تغذیه گلههای گاو اصیل، مرغ گوشتی و گوسفند اختصاص مییابد. همچنین در تخصیص منابع آب سبز برای تامین علوفه دام، گوسفند و بز به-علت چرای دامها در مراتع، سهم بیشتری را به خود اختصاص میدهند.
کلید واژگان
تولیدات دامیجیره غذایی
ردپای آب
منابع آب آبی و سبز
نیشابور
شماره نشریه
5تاریخ نشر
2017-12-221396-10-01
ناشر
انجمن آبیاری و زهکشی ایرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری هواشناسی کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، پژوهشگر گروه پژوهشی زیست محیطی خاوراندانشجوی دکتری سازههای آبی دانشگاه لرستان
شاپا
2008-79422676-6884




