مدلسازی تشخیص فراصوتی آلودگی پاکتهای شیر UHT به باکتری Escherichia coli با شبکۀ عصبی مصنوعی
(ندگان)پدیدآور
محمدی, وحیدابراهیمی, رحیمقاسمیورنامخواستی, مهدیعباسوالی, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
تشخیص آلودگی میکروبی شیر، بهعنوان مهمترین شاخص کیفیت شیر در صنایع لبنی، بهکمک روشهای نوین مهندسی اهمیت زیادی دارد. در تحقیق حاضر، آلودگی میکروبی پاکتهای شیر UHT با استفاده از حسگرهای فراصوتی تشخیص داده شد. پاکتها بهصورت مصنوعی در چهار رقت متفاوت و با سه تکرار به باکتری E. coliآلوده شدند. فرکانس مرکزی سنسورهای پیزوالکتریک MHz 02/1 بود و با ولتاژ پیک V 5/18 استفاده شدند. برای پایش مشخصههای فراصوتی، فاکتورهای دامنۀ ولتاژ، و تأخیر زمانی اندازهگیری شدند. شبکۀ عصبی مصنوعی برای پیشبینی تعداد باکتری و pH پاکتهای شیر براساس فاکتورهای فراصوتی طراحی شد. نتایج نشان داد که آلودگی پاکتهای شیر در رقت اولیۀ CFU/ml 1000 پس از 5/7 ساعت تشخیصپذیر است بهصورتی که با کاهش رقت اولیۀ باکتری، مدت زمان تشخیص افزایش خواهد داشت. شبکۀ عصبی مصنوعی آموزش دادهشده مقادیر تعداد باکتری و pH را نسبت به دادههای تجربی با ضرایب تبیین 872/0 و 851/0 پیشبینی کرد. براساس پژوهش انجامشده، مشاهده میشود که آلودگی میکروبی شیر با استفاده از فراصوت امکانپذیر بوده و برای حصول دقت بالاتر، نیازمند تحقیقات بیشتری است.
کلید واژگان
آلودگی میکروبیشبکۀ عصبی مصنوعی
شیر
فراصوت
Escherichia coli
صنایع غذایی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2015-09-231394-07-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهرکرددانشیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
استادیار، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه شهرکرد
استادیار، دانشکدۀ دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، شهرکرد
شاپا
2008-48032423-7841




