تأثیر نظامهای کشت خالص و مخلوط بر عملکرد و اجزای عملکرد دانۀ لوبیاچیتی در شرایط وجین و بدون وجین علفهای هرز
(ندگان)پدیدآور
مرادی, پرستواصغری, جعفرمحسن آبادی, غلامرضاسمیع زاده, حبیب اللهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی واکنش عملکرد و اجزای عملکرد لوبیاچیتی در شرایط رقابتی با علفهای هرز در مخلوط با ذرت و کدوی تخمه کاغذی، آزمایشی در دو مکان (رشت و رودسر) در سال 1392 اجرا شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل؛ لوبیاچیتی (100 و 75%)، ذرت – لوبیاچیتی (100:100 و 75:75%) و ذرت ـ لوبیاچیتی ـ کدوی تخمه کاغذی (100:100:100 و 75:75:75%) و دو تیمار وجین و بدون وجین (رقابت) بودند. نتایج نشان داد علفهای هرز موجود در رشت نه گونه و در رودسر شش گونه بود. در رودسر علف هرز پهنبرگ تاجخروس و در رشت علفهای هرز باریک برگ مرغ و پنجه مرغی غالب بودند. در رودسر، تیمار وجین نقش برجستهای در کنترل علفهای هرز داشت، درحالیکه در رشت نقش تیمار وجین به دلیل وجود علفهای هرز چندساله کمرنگتر بود. مخلوطهای دوگانه و سهگانه، علفهای هرز را بهتر از کشت خالص کنترل کردند. در رودسر، بیشترین شمار غلاف در بوته، دانه در غلاف، وزن صددانه و عملکرد دانۀ لوبیاچیتی در تیمار وجین در کشت خالص و در تیمار رقابت در مخلوطها به دست آمد. در رشت بالاترین عملکرد دانه در کشتهای خالص با تراکم بیشتر به دست آمد. درنهایت، در تیمارهای بدون وجین، کشتهای مخلوط دوگانه و سهگانه به سبب کنترل بهتر علفهای هرز در مقایسه با کشتهای خالص بیشترین عملکرد و اجزای عملکرد را تولید کردند.
کلید واژگان
ذرتعملکرد دانه
کدوی تخمه کاغذی
مخلوط سهگانه و وزن خشک علفهای هرز
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2016-05-211395-03-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه زراعت و اصلاح نبات دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه گیلاناستاد، گروه زراعت و اصلاح نبات دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه گیلان
استادیار، گروه زراعت و اصلاح نبات دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه گیلان
دانشیار، گروه زراعت و اصلاح نبات دانشکدۀ کشاورزی دانشگاه گیلان
شاپا
2008-48112423-8082




