تأثیر نانوذرات نقره، نیکل، روی و روی- مس بر جوانه زنی، استقرار و فعالیت آنزیمی بذر گیاه یونجه
(ندگان)پدیدآور
رمضانی, فاطمهشایان فر, علیتوکل افشاری, رضارضایی, کرامت الهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثر نانوذرات نقره، روی، نیکل، روی- مس بر جوانهزنی، استقرار و فعالیت آنزیمی بذر گیاه یونجه تحقیقی در قالب آزمایش فاکتوریل بهصورت کاملاً تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه بذر گروه زراعت و اصلاحنباتات پردیس کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. هدف از این تحقیق تعیین تأثیر احتمالی نانوذرات مختلف بر گیاه یونجه و آستانۀ تحمل به نانوذرات مختلف است.در وضعیت آزمایشگاهی بیشترین کاهش در سرعتجوانهزنی و طول ساقهچه بهترتیب در تیمار 40 میلیگرم بر لیتر روی- مس و نقره مشاهده شد. در وضعیت اتاقک رشد نیز تنها شاخص سرعت سبزشدن در سطح یکدرصد معنادار شد و کمترین مقدار آن مربوط به تیمار 80 میلیگرم بر لیتر روی- مس گزارش شد. آنزیم کاتالاز در گیاه یونجۀ تیمارشده با نانوذره در سطح 5 درصد معنادار شد، اما هیچ تفاوت معناداری بین شاهد و تیمار نانوذره از نظر مقدار فعالیت آنزیمهای سوپراکسیددیسموتاز و آسکورباتپراکسیداز مشاهده نشد. در بین همۀ نانوذرات، بیشترین مقدار نانوذرۀ جذبشده در گیاهچه، نانوذرۀ نیکل بود که در تیمار 40 میلیگرم بر لیتر نیکل مشاهده شد. براساس نتایج، کاهشخسارت فلزات در وضعیت اتاقک رشد نسبت به کشت آزمایشگاهی مشاهده شد که ممکن است ناشی از بستر جوانهزنی بذرها باشد.
کلید واژگان
استقرار گیاهچهجوانه زنی
فعالیت آنزیمی
نانوذرات
یونجه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-03-211393-01-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد، رشتۀ علوم و تکنولوژی بذر پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهرانکارشناس ارشد، رشتۀ علوم و تکنولوژی بذر پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
استاد، پردیس کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
استاد، پردیس کشاورزی و منابعطبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران.
شاپا
2008-48112423-8082




