بررسی تانن و اسید چرب میوه بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) در جنگلهای النگدره استان گلستان
(ندگان)پدیدآور
اصغری, ژیلاصادقیپور, حمیدرضاهاشمی دوست, سید خلیلمظاهری تهرانی, محسن
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
میوه بلوط یکی از انواع مغزهای خوراکی بوده که استفاده از آن در تغذیه انسان قدمتی طولانی دارد. در این پژوهش، ترکیب و مقدار اسید چرب و تانن موجود در میوه بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.) در جنگل النگدره استان گلستان بررسی شد. استخراج روغن موجود در میوه از طریق دستگاه سوکسله و با استفاده از حلال هگزان انجام گردید. اسیدهای چرب قبل از تزریق به دستگاه کروماتوگرافی گازی، برای بررسی کمّی و کیفی به متیلاستر تبدیل شدند. نتایج حکایت از حضور اسیدهای چرب اشباع شامل اسید پالمتیک (C16:0)، اسید مارگاریک (C17:0)، اسید استئاریک (C18:0) و اسیدهای چرب غیراشباع شامل اسید اولئیک (C18:1)، اسید لینولئیک (C18:2)، اسید لینولنیک (C18:3) و اسید گادولئیک (C20:1) داشت. بازده خالص استخراج برای روغن 49/7% بدست آمد که 13/81% آن را اسیدهای چرب غیراشباع و 87/18% آن را اسیدهای چرب اشباع تشکیل میدادند. سه اسید چرب عمده شناسایی شده بهترتیب شامل لینولئیک اسید به میزان 57/49 (میلیگرم اسید چرب بر گرم روغن)، اولئیک اسید به میزان 74/34 (میلیگرم اسید چرب بر گرم روغن) و پالمتیک اسید به میزان 58/20 (میلیگرم اسید چرب بر گرم روغن) بود. استخراج تانن نیز با حلال آب انجام شد. میزان کل تانن موجود در میوه با استفاده از نمودار استاندارد برحسب گالیک اسید و با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که مقدار کل تانن در میوه این گونه 13/178 میلیگرم معادل گالیک اسید در 2 گرم ماده خشک و میزان روغن آن 49/1 گرم در 20 گرم ماده خشک بود.
کلید واژگان
بلندمازو (Quercus castaneifolia C. A. Mey.)میوه بلوط
اسید چرب
تانن
لینولئیک اسید
اولئیک اسید
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-09-231394-07-01
ناشر
موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشورResearch Institute of Forests and Rangelands
سازمان پدید آورنده
استادیار، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایراندانشیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
فارغالتحصیل کارشناسی ارشد فیتوشیمی، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
مربی، گروه شیمی، دانشکده علوم، دانشگاه گلستان، گرگان، ایران
شاپا
1735-09052383-1243



