• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Journal of Nuts
    • Volume 07, Issue 02
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات انگلیسی
    • Journal of Nuts
    • Volume 07, Issue 02
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Effects of Boron and Cold Stress on Germination of Almond Pollen in Vitro Culture

    (ندگان)پدیدآور
    Bigdeli Moheb, M.Imani, A.Shamili, M.
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    305.3کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    Research Article
    زبان مدرک
    English
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    This study was carried out in order to determine the effects of boron and cold stress on pollen germination of almond hybrids in vitro culture, two different media including the absence and presence of boron (0 mg/l, and 100 mg/l) in 10% sucrose and 1% agar medium at 24°C in dark conditions. The results showed that different treatments had a significant effect on the germination percentage. The highest pollen germination percentage in H24 and S8 almond hybrids was recorded as 98.35 % and 97%, 34% in vitro culture medium containing 100 ppm boric acid, 10% sucrose +1% agar, whereas these amounts were 87.56% and 89.46% in the basic medium without the presence of boric acid, respectively. In conclusion, in vitro pollen germination of almond was inhibited in the medium culture without boron and in cold stress, while it was increased in the medium with boron. Thus, boron can increase the almond yield.
    کلید واژگان
    boric acid
    Frost damages
    Pollen viability
    Prunus dulci L

    شماره نشریه
    02
    تاریخ نشر
    2016-12-01
    1395-09-11
    ناشر
    Islamic Azad University, Damghan Branch
    سازمان پدید آورنده
    Department of Horticulture Science, University of Hormozgan, Hormozgan, Iran
    Temperate Fruit Research Center of Horticultural Sciences Research Institute (HSRI), َAgricultural, Research, Edu-cation and Extension Organization, Tehran, Iran
    Department of Horticulture Science, University of Hormozgan, Hormozgan, Iran

    شاپا
    2383-319X
    2383-3416
    URI
    https://dx.doi.org/10.22034/jon.2016.527105
    http://ijnrs.damghaniau.ac.ir/article_527105.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/322503

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب