اثر سالیسیلیک اسید بر صفات مورفو - فیزیولوژیک به لیمو (Lippia citriodora) در شرایط مزرعه ای و درون شیشه ای
(ندگان)پدیدآور
نورافکن, حسننوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سالیسیلیک اسید یک ترکیب فنلى طبیعى و شبههورمون بوده و غلظتهای مختلف و مدت زمان تأثیرگذاری آن، کنش و واکنشهای متعددی را در گیاه سبب میشود. در این راستا، دو آزمایش جداگانه به منظور بررسی اثر سالیسیلیک اسید بر صفات مورفو - فیزیولوژیک گیاه زینتی – دارویی بهلیمو در شرایط درون شیشهای و مزرعهای در شهرستان میانه انجام شد. در شرایط کشت بافت، پنج غلظت صفر، 5/2، 5، 10 و 20 میکرومولار سالیسیلیک اسید به محیط کشت موراشیگ و اسکوگ (MS) اضافه و اثر آنها بر شاخصهای رشدی بهلیمو مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر سالیسیلیک اسید در شرایط کشت درون شیشهای اختلاف آماری معنیداری در تمام صفات به جز در تعداد گره بلندترین ساقه، ارتفاع بوته و سیترال تولیدی نشان داد. همزمان با افزایش غلظت سالیسیلیک اسید، تعداد برگهای کلروزه (زرد) ریزنمونههای بهلیمو افزایش و درصد گیاهان سبز سالم و تعداد شاخه جانبی کاهش یافتند ولی در غلظتهای کم، طول بلندترین شاخه، تعداد برگ و شاخص کلروفیل برگ افزایش یافت. همچنین، نقش مثبت سالیسیلیک اسید در افزایش وزن تر شاخساره ریزنمونههای کشت بافتی مشـاهده شد. در شـرایط مـزرعهای، اثر شش تیمار بـدون محلولپاشی، محلولپاشی با آب مقطر و سالسیسلیک اسید در غلظتهای 5/2، 5، 10 و 20 میکرومولار بر صفات مورفو-فیزیولوژیک بهلیمو مورد ارزیابی قرار گرفت. اثر سالیسیلیک اسید اختلاف آماری معنیداری بین تیمارها در پهنای (عرض) برگ، تعداد گلآذین، وزن تر گلآذین، وزن تر برگ و طول بزرگترین گلآذین نشان داد. اثر منفی مصرف سالیسیلیک اسید در پهنای برگ، تعداد و وزن تر گلآذین دیده شد و برعکس، وزن تر برگ و طول گلآذین بهخصوص در غلظت کم سالیسیلیک اسید افزایش پیدا کرد. بنابراین، استفاده از غلظتهای کم سالیسیلیک اسید به خاطر داشتن اثر مثبت بر رشد اندامهای مصرفی به لیمو در شرایط مزرعهای و کشت بافتی قابل توصیه میباشد.
کلید واژگان
الیسیتوربرون شیشه ای
کشت بافت
محرک غیرزیستی
محلول پاشی
شماره نشریه
246تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، واحد میانه، دانشگاه آزاد اسلامی، میانه، ایران.شاپا
2538-18222476-731X




