تأثیر محلول پاشی گلایسین-بتائین و سالیسیلیک اسید بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم نخود دیم (.Cicer arietinum L)
(ندگان)پدیدآور
سالک معراجی, هادیحاتمی, اکرمنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
نخود بهعنوان یکی از محصولات مهم در زراعت دیم غالباً با خشکی انتهای فصل مواجه است. راهکارهایی که بتـواند اثرات خشکی آخر فصل در گیاهان دیم را کاهش دهد بسیار میتواند سودمند باشد. بهمنظور بررسی اثر محلولپاشی گلایسین-بتائین و سالیسیلیک اسید بر عملکرد و اجـزای عملکرد نخـود در شرایط دیم، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1397-1396 در مزرعه پژوهشی شهرستان رزن استان همدان اجرا گردید. عوامل آزمایش شامل محلولپاشی با آب معمولی بهعنوان تیمار شاهد، سه سطح محلولپاشی با گلایسین-بتائین (200، 400 و 600 میلیمولار) و سه سطح سالیسیلیک اسید (250، 500 و 750 میکرومولار) روی دو رقم نخود سارال و هاشم بود. محلول پاشی با گلایسین-بتائین و سالیسیلیک اسید روی تمام صفات مورد ارزیابی هر دو رقم بهجز تعداد دانه در غلاف، تأثیر معنیداری داشت. بالاترین عملکرد دانه رقم هاشم (05/168 گرم بر متر مربع) و سارال (55/178 گرم بر متر مربع) در غلظت 600 میلیمولار گلایسین-بتائین مشاهده گردید. تیمار 600 میلیمولار گلایسین-بتائین عملکرد دانه رقم هاشم و رقم سارال را بهترتیب 6/17 و 5/18 درصد افزایش داد. بین دو رقم مورد بررسی نیز از نظر صفات مورد مطالعه اختلاف معنیداری وجود داشت. حداکثر تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف در بوته، عملکرد دانه، زیستتوده و شاخص برداشت در رقم سارال و بالاترین ارتفاع بوته، وزن صد دانه و درصد پروتئین دانه نیز در رقم هاشم مشاهده شدند. نتایج نشان داد که کاربرد گلایسین-بتائین بر عملکرد و اجزای عملکرد نخود تحت شرایط دیم مؤثرتر از محلولپاشی با سالیسیلیک اسید بوده و میتواند بهعنوان یک راهکار مؤثر در بهبود عملکرد نخود در زراعت دیم به کار گرفته شود.
کلید واژگان
پروتئیندیم
سالیسیلیک اسید
عملکرد
گلایسین-بتائین
شماره نشریه
153تاریخ نشر
2020-03-201399-01-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزسازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری، گروه مهندسی تولید و ژنتیک گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زنجان، زنجان، ایرانکارشناس مؤسسه تحقیقات ثبت و گواهی بذر و نهال زنجان، زنجان، ایران
شاپا
2538-18222476-731X




