بررسی ویژگیهای شیمیایی و میزان سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در دوغهای صنعتی مصرفی شیراز
(ندگان)پدیدآور
عباس والی, مریمطالب نجفآبادی, حامدفلاح مهرجردی, عزیزاللهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
دوغ یک فرآورده تخمیری شیر است و بهعنوان یک نوشیدنی ملی ایرانی محسوب میشود. این پژوهش با هدف اندازهگیری میزان دو نگهدارنده شیمیایی بنزوات سدیم و سوربات پتاسیم و همچنین اندازهگیری ویژگیهای شیمیایی شامل میزان pH، ماده خشک بدون چربی (SNF)، چربی و نمک در 61 نمونه دوغ صنعتی از 16 کارخانه متفاوت و زمانهای متفاوت تولید، موجود در بازار شیراز انجام شد. میانگین غلظت سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم در نمونهها بهترتیب 84/31 و 83/31 میلیگرم در کیلوگرم بود. ازآنجاییکه مطابق استاندارد ملی ایران در دوغ نباید هیچگونه نگهدارندهای اضافه شود از نظر وجود نگهدارندههای سوربات پتاسیم و بنزوات سدیم بهترتیب 8/73 و 3/85 درصد از نمونهها غیراستاندارد بودند. از نظر میزان pH و SNF 100 درصد، نمک، 1/95 درصد و چربی، 5/70 درصد نمونههای دوغ طبق استاندارد ملی ایران بودند. در این مطالعه 5/11 درصد نمونهها فقط حاوی سوربات پتاسیم و 23 درصد فقط حاوی بنزوات سدیم بودند و 3/62 درصد حاوی هردو نگهدارنده بودند. بین مدتزمان ماندگاری و مقدار بنزوات سدیم نمونهها همبستگی معنیدار وجود نداشت. اما بین مدتزمان ماندگاری و مقدار سوربات پتاسیم نمونهها همبستگی معنیدار بود (001/0p=، 37/0r =). نتایج این مطالعه نشان داد که باوجود قوانین موجود در استاندارد ملی ایران از این نگهدارندهها که سلامت مصرفکننده را به خطر میاندازند در تولید این فرآورده مهم تخمیری شیر استفاده میگردد.
کلید واژگان
دوغبنزوات سدیم
سوربات پتاسیم
شیراز
شماره نشریه
327تاریخ نشر
2017-11-221396-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
استادیار گروه بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، ایراندانشآموخته کارشناسیارشد بهداشت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، ایران
دانشیار گروه بهداشت و کنترل کیفیت مواد غذایی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




