ارزیابی بهداشتی فلزات سنگین آرسنیک و روی در برنجهای کشت شده در استان فارس (مطالعه موردی: مزارع فیروزآباد)
(ندگان)پدیدآور
چراغی, مهردادافشاری بهمن بیگلو, زهراسیف, اصغرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
امنیت غذایی در کنار حفظ محیط زیست به یک موضوع مهم جهانی تبدیل شده است. تجمع آرسنیک و روی در برنج به عنوان یک فاجعه برای جنوب شرق آسیا شمرده میشود، جایی که برنج به عنوان یک غذای اصلی به شمار میرود. با توجه به این نکته که برنج از پرمصرفترین اقلام در جیره غذایی مردم ایران محسوب میشود، اقدام به انجام مطالعه حاضر کردیم. این پژوهش به بررسی غلظت  فلزات سنگین روی و آرسنیک در برنج شهرستان فیروزآباد پرداخته است. جهت انجام این مطالعه 38 نمونه برنج از 22 روستای این شهرستان جمعآوری گردید. نمونههای جمعآوری شده توسط دستگاه  Digesdahlهضم و سپس غلظت فلزات سنگین توسط دستگاهICP  قرائت گردید و با استفاده از نرمافزار آماری  SPSSتحلیلهای آماری صورت گرفت. نتایج حاصله نشان داد که متوسط غلظت فلز سنگین روی در برنج 9/1 ±87/20 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک با دامنه بین 9/1±26/25 - 9/1±97/32 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک و آرسنیک  2/2 ±89/22 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک با دامنه بین 2/2 ±77/26 -2/2 ±61/17 میلیگرم بر کیلوگرم وزن خشک بود. مقایسه میزان غلظت فلزات سنگین با میزان استاندارد حاکی از آن است که غلظت فلز آرسنیک در 100 درصد نمونهها بالاتر از حد مجاز WHO/ FAO و میزان فلز روی در 36/97 درصد نمونهها پایینتر از حد مجاز تعیین شده بود.
کلید واژگان
رویآرسنیک
برنج
منطقه فیروزآباد
ارزیابی
شماره نشریه
311تاریخ نشر
2013-11-221392-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانشکده علوم پایه، استادیار گروه محیط زیست، همدان، ایراندانشگاه آزاد اسلامی، واحد همدان، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته محیط زیست، همدان، ایران
دانشگاه بوعلیسینا همدان، دانشکده علوم پایه، استادیار گروه آمار، همدان، ایران
شاپا
2228-76472476-6968




