بررسی مطالعات انجام شده در زمینه آلودگی مواد غذایی با منشاء دامی به باکتریهای بیماریزا در ایران؛ بخش دوم: گوشت و فرآوردههای گوشتی
(ندگان)پدیدآور
شکرفروش, سید شهرامرکنی, نوردهرکریم, گیتیرضوی روحانی, سید مهدیمهدی کیایی, سید محمدعباس والی, مریمنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این بررسی مطالعات انجام یافته در زمینه آلودگی گوشت و فرآوردههای آن در ایران جمعآوری شده و مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. در ارتباط با باسیلوس سرئوس کار تحقیقاتی بسیار کمی انجام گرفته است. یکی از دلایل عمده آن میتواند میزان آلودگی کمی باشد که در این فرآوردهها دیده میشود. در مورد بروسلا نیز همین طور، زیرا در عضلات دامهای کشتاری به ندرت مشاهده شد و انتقال بیماری از راه خوردن گوشت خطر آفرین نمیباشد. در مورد کمپیلو باکتر ژوژنی اکثر تحقیقات، بدون هدف مشخصی انجام پذیرفته است و گوشت مرغ بیشترین میزان آلودگی را دارا میباشد. کلستریدیوم پرفرینجنس مهمترین عامل آلودگی در ماهی و فرآوردههای آن و همچنین گوشتهای کنسرو شده میباشد. در زمینه اشریشیا کلی کارهای تحقیقاتی نسبتاً زیادی انجام پذیرفته است. مطالعات نشان میدهند که هر چه قطعات گوشت بزرگتر باشند میزان آلودگی کمتر میباشد. بیشترین آلودگی در گوشتهای چرخ شده مشاهده شده است. در سوسیس و کالباس معمولاً آلودگی به صورت ثانویه و پس از تولید ایجاد میشود. در سالهای گذشته میزان آلودگی به اشریشیا کلی به مراتب بیشتر از امروز بوده است. این مطلب نشان دهنده بهبود وضعیت بهداشت در کشتارگاهها و کارخانههای صنایع گوشت میباشد. در مورد لیستریا تحقیقات محدودی در ایران انجام گرفته است. نتایج نشان میدهند که گوشت و فرآوردههای آن کما بیش آلودگی به لیستریا مونوسیتوژنز دارند. مهمترین مورد در ارتباط با پیشگیری، دقت در بازرسی قبل از کشتار و حذف دامهای بیمار میباشد. در مورد آلودگیهای سالمونلایی، اکثر آلودگیها به صورت ثانویه بودند و آلودگیهای اولیه ناشی از سالمونلوز در دام کشتار شده کمتر دیده میشود. از آنجا که وجود این میکروارگانیسم در غذای انسان بسیار خطرناک بوده و از نظر اپیدمیولوژیک حائز اهمیت میباشد، به ویژه هنگام واردات گوشت بایستی کنترل بهداشتی با دقت زیادی انجام پذیرد. در زمینه استافیلوکوک بیماریزا نیز کارهای تحقیقاتی نسبتاً زیادی انجام گرفته است. از تحقیقات چنین بر میآید که بیشتر آلودگیهای استافیلوکوکی مربوط به کباب کوبیده و طی فصول گرم سال بوده است.
کلید واژگان
باکتریهای بیماریزاگوشت
فرآوردههای گوشت
آلودگی غذا
شماره نشریه
37تاریخ نشر
2012-11-211391-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریزTabriz Branch, Islamic Azad University
سازمان پدید آورنده
استاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شیراز و عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایراناستاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران
استاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران
استاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه ارومیه و عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران
استاد دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تهران و عضو فرهنگستان علوم جمهوری اسلامی ایران.
استادیار دانشکده دامپزشکی، دانشگاه شهرکرد
شاپا
2228-76472476-6968




