جداسازی اسیدهای چرب اشباع نشده روغن ماهی کیلکا خزری با استفاده از فرآیندهای غشایی
(ندگان)پدیدآور
آرون, محمد علیرضایی مژدهی, نیماحلاجی ثانی, احمدنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در این پژوهش از فرآیندهای غشایی برای زدایش امگا-3 از روغن ماهی کیلکا خزری استفاده شد. بدین منظور غشاهای حاوی 14 الی 17 درصد وزنی پلی اتر سولفون (PES) به روش وارونگی فازی مرطوب سنتز و در زدایش امگا-3 مورد استفاده قرار گرفتند. نتایج آنالیز کروماتوگرافی گازی (GC) روغن تراویده نشان داد، غشای خالص 17 درصد وزنی PES، بیشترین بازده را در زدایش امگا-3 دارد (تقریبا 60 درصد). برای افزایش شار عبوری، سه افزودنی استئاریک اسید، پارافین و گلیسرول مونو استئارات به عنوان ترکیبات چربیدوست، به غشاها اضافه و ویژگی غشاها توسط آنالیز میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و آنالیز زاویه تماس (CA) بررسی شد. نتایج SEM نشان داد که افزودن مواد فوق، تغییر چندانی در ریخت شناسی غشاهای تولیدی نسبت به غشای خالص ایجاد نمیکند. نتایج آزمایش زاویه تماس نیز موید این نکته بود که چربیدوستی غشاها با افزودن مواد آلیدوست مذکور افزایش مییابد. همچنین نتایج آزمایش جانشانی مایع-مایع غشاهای خالص نشان داد اندازه حفرات غشای خالص در بازه اولترافیلتراسیون قرار دارد و برای زدایش مولکولهای امگا-3 با جرم مولکولی حدودDa 1000 مناسب است. نتایج آزمایش تراوایی نشان داد افزودن ترکیبات چربیدوست سبب افزایش شار تراویده و کاهش درصد زدایش امگا-3 غشاهای حاصل نسبت به غشاهای پلی اتر سولفونی خالص میشود.
کلید واژگان
امگا-3غشاهای پلیاترسولفون
اولترافیلتراسیون
استئاریک اسید
پارافین
گلیسرول مونو استئارات
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
استادیار گروه مهندسی شیمی دانشگاه تهران/ ایرانفارغ التحصیل/ دانشکده فنی کاسپبن/ پردیس دانشکده های فنی/ دانشگاه تهران / ایران
استادیار گروه مهندسی شیمی دانشگاه تهران/ ایران
شاپا
2008-57292423-7809




