بررسی محتوای اسیدهای چرب و مواد معدنی در استخوان ماهی ساردین پهلوطلایی (Sardinella gibbosa)، کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) و موتوماهی (Stolephorus indicus)
(ندگان)پدیدآور
سرحدی, نداطاهری, علیمعتمدزادگان, علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در مطالعة حاضر محتوای مواد معدنی و اسیدهای چرب استخوان ماهی ساردین پهلوطلایی (Sardinella gibbosa)، کیلکای آنچوی (Clupeonella engrauliformis) و موتوماهی (Stolephorus indicus) بررسی شد. اسیدهای چرب اشباع در استخوان ماهیها اختلاف معنیداری را نشان نداد. مجموع اسیدهای چرب تک غیراشباع در موتوماهی و ساردین پهلوطلایی فاقد اختلاف معنیدار بود، ولی کیلکا کمترین میزان را نشان داد (05/0>P). بیشترین میزان مجموع اسیدهای چرب چند غیراشباعی در ساردین و کمترین آن در موتوماهی دیده شد. بیشترین میزان نسبت اسیدهای چرب 3n به 6n در ساردین و کمترین در موتوماهی دیده شد و هر سه گونه اختلاف معنیداری را نشان دادند. کلسیم، آهن، فسفر و روی در ساردین بیشترین مقدار و در ماهی کیلکا کمترین میزان را دارا بود. بیشترین میزان مس و کروم در ماهی کیلکا و بیشترین میزان پتاسیم و فلوئور در ماهی ساردین دیده شد (05/0>P). بر اساس نتایج، ترکیب استخوان هر سه گونه ماهی مورد مطالعه کیفیت خوبی را از نظر تغذیهای نشان داد. بهترین ترکیب مشاهدهشده در ساردین پهلوطلایی بود. در نتیجه به نظر میرسد استفاده از پودر استخوان این ماهیان بهمنزلة مکمل غذایی در صنایع غذایی توجیهپذیر باشد.
کلید واژگان
اسید چرب اشباعاسید چرب تک غیراشباع
اسید چرب چند غیراشباعی
پودر استخوان
مواد معدنی
فرآوری محصولات شیلاتی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2014-12-221393-10-01
ناشر
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
مربی گروه شیلات، دانشگاه آزاد اسلامی واحد قشم، ایراناستادیار گروه شیلات، دانشکدة علوم دریایی، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، ایران استادیار گروه زیستفناوری دریایی، مرکز تحقیقات علوم زیستی دریای عمان، دانشگاه دریانوردی و علوم دریایی چابهار، ایران
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، مازندران، ایران
شاپا
2008-57292423-7809




