بررسی محتویات لولة گوارش کپوردندان گنو (Aphanius ginaonis Holly, 1929 ) در ارتباط با سیانوباکتریهای چشمة آب گرم گنو، بندرعباس
(ندگان)پدیدآور
باقری دهبارز, زهرایوسف زادی, مرتضینوری, احمدآرمان, میتراپرتو, پریانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کپوردندان گنو (Aphanius ginaonis) در جهان فقط منحصر به چشمة آب گرم گنو واقع در استان هرمزگان است. در این تحقیق برخی از جنبههای زیستشناختی کپوردندان گنو همچنین، محتویات لولة گوارش این ماهی و ارتباط آن با سیانوباکتریهای موجود در چشمة آب گرم بررسی شد. بدین منظور نمونهبرداری به صورت ماهانه و به مدت یک سال انجام گرفت و نمونهها بلافاصله در محلول فرمالین 5 درصد تثبیت سپس، برای انجامدادن مراحل بعدی به آزمایشگاه منتقل شدند. به منظور بررسی زیستشناختی این ماهی شاخصهایی نظیر طول کل ماهی، طول استاندارد، طول لولة گوارش، وزن کل ماهی، و وزن لولة گوارش اندازهگیری شدند و تعیین جنسیت انجام گرفت، سپس لولة گوارش آنها باز و محتویات آن بررسی شد. محتویات هر قسمت از لولة گوارش به طور جداگانه بررسی شد که بیشتر حاوی سیانوباکتریها بودند. سیانوباکتریهای موجود در لولة گوارش، با استفاده از کلید شناسایی معتبر، شناسایی و مشخص شد که گونة Spirulina subsalsa بیشترین فراوانی را در لولة گوارش این ماهی دارد. به نظر میرسد که کپوردندان گنو در چشمة آب گرم گنو بیشتر رژیم گیاهخواری داشته باشد، اما گاهی از لارو حشرات آبزی نیز تغذیه میکند. با توجه به اینکه در زیستگاه کپوردندان گنو 32 گونه سیانوباکتری شناسایی شد و از طرفی گونههای مختلف سیانوباکتری Spirulina غنی از پروتئیناند، به نظر میرسد این ماهی دارای قدرت تشخیص و انتخاب از بین گونههای مختلف سیانوباکتری است.
کلید واژگان
چشمة آب گرم گنوسیانوباکتریها
زیستشناختی ماهی
کپوردندان گنو
ماهی شناسی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2014-06-221393-04-01
ناشر
دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهرانسازمان پدید آورنده
گروه زیستشناسی دریا- دانشکدة علوم پایه- دانشگاه هرمزگان- بندرعباس- ایرانگروه زیستشناسی دریا- دانشکدة علوم پایه- دانشگاه هرمزگان- بندرعباس- ایران
گروه شیلات- دانشکدة علوم و فنون دریایی- دانشگاه هرمزگان- بندرعباس- ایران
گروه زیستشناسی- دانشگاه پیامنور- بندرعباس- ایران
گروه زیستشناسی- دانشکدة علوم- دانشگاه رازی- کرمانشاه- ایران
شاپا
2008-57292423-7809




