تعیین و مقایسه کیفیت علوفه پنج گونه مرتعی در مراحل مختلف رشد فنولوژیکی
(ندگان)پدیدآور
ازرانی, حسیناحمدی, عباسآذرنیوند, حسینجعفری, علیاشرفنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
برای برآورد ظرفیت چرا جهت مدیریت اصولی و جامع نگر مرتع، آگاهی از کیفیت علوفه گیاهان مرتعی ضروری است. مهمترین عامل موثر بر کیفیت علوفه گیاهان، مرحله رویشی است که با شناخت آن میتوان زمان مناسب چرای دام در مرتع را تعیین کرد.در این پژوهش، از پنج گونه مهم مرتعی، شامل سه گونه گرامینه(Grass)، و دو پهن برگ علفی(Forb) به نامهای علف گندمی Agropyron tauri، علف باغDactylis glomerata، علف پشمکی Bromus tomentellus، کما Ferula ovina و شبدرکCoronilla varia در سه مرحله فنولوژیکی رشد رویشی، گلدهی و بذردهی نمونهبرداری به عمل آمد. نمونهها از مراتع ییلاقی ارتفاعات البرز مرکزی (وردآورد و دیزین) برداشت گردید. نمونهها پس از خشک و آسیاب شدن در آزمایشگاه با روشهای استاندار مورد تجزیه قرار گرفتند و شاخصهای مهم کیفی از قبیل درصد ماده خشک، دیواره سلولی، دیواره سلولی عاری از همی سلولز، پروتئین خام، انرژی متابولیسمی، درصد ماده خشک قابل هضم، درصد ماده خشک مصرفی، کربوهیدارتهای محلول در آب، و ارزش غذایی نسبی برای گونههای مختلف تعیین گردید. بجز برای درصد ماده خشک، در مورد سایر شاخصهای کیفیت علوفه بین گونههای مختلف و نیز مراحل سه گانه رشد (فنولوژیکی) تفاوت معنیداری از نظر آماری وجود داشت (P
کلید واژگان
ارزش غذایی نسبیانرژی متابولیسمی
پروتئین خام
کربوهیدراتهای محلول در آب
کیفیت علوفه
ماده خشک قابل هضم
مرحله رویشی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2006-04-211385-02-01




