بررسی و مقایسه مراحل مختلف فنولوژی بر کیفیت علوفه دو گونه مرتعی جاشیر(Prangos ferulaceae) و بیلهر(Dorema aucheri) در مراتع ییلاقی شهرستان کهگیلویه
(ندگان)پدیدآور
کرمی بی زلیخایی, خدیجهساغری, محمدباشتنی, مسلممحمدی, ذبیح اللهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
گیاهان علوفهای در مکانها و زمانهای مختلف، کیفیت متفاوتی دارند. تعیین کیفیت علوفه مرتعی یکی از مهمترین عواملی است که برای مدیریت صحیح مراتع لازم است. این پژوهش جهت تعیین و مقایسه برخی خصوصیات ارزش غذایی دو گونه مرتعی جاشیر(Prangosferulaceae) و بیلهر(Doremaaucheri) در مراتع ییلاقی شهرستان کهگیلویه در سه مرحله فنولوژی(رشد رویشی، گلدهی و بذردهی) انجام شد. جمعآوری نمونهها در قالب طرح آزمایشی کاملاً تصادفی شامل سه تیمار(سه مرحله فنولوژی) و چهار تکرار بود. نمونهها پس از جمعآوری، خشک و آسیاب شده و جهت تعیین درصد پروتئین خام (CP)، چربی خام (EE)، درصد خاکستر (Ash)، میزان فسفر (P) ، کلسیم (Ca) و انرژیخام (GE) به آزمایشگاه ارسال گردید. برای تجزیه آماری از نرمافزار SAS و برای مقایسه میانگینها از آزمون توکی استفاده شد. مقایسه میانگینها نشان داد که مقدار پروتئینخام، خاکستر، فسفر و کلسیم هر دو گونه در مرحله رشد رویشی نسبت به مراحل فنولوژی دیگر دارای مقادیر بالاتری بودند. همچنین دو گونه از نظر پروتئینخام، خاکسترخام و کلسیم در هر سه مرحله فنولوژی دارای تفاوت معنیداری ( 05/0P
کلید واژگان
کیفیت علوفهجاشیر(Prangos ferulaceae)
بیلهر(Dorema aucheri)
شهرستان کهگیلویه
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2013-05-221392-03-01
ناشر
دانشگاه بیرجندUniversity of Birjand
شاپا
2322-17472645-4750




