• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مخاطرات محیط طبیعی
    • دوره 6, شماره 13
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • مخاطرات محیط طبیعی
    • دوره 6, شماره 13
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    سازگاری کشاورزان با تغییرات آب و هوایی و نقش آن در امنیت غذایی خانوارهای روستایی شهرستان پلدختر

    (ندگان)پدیدآور
    طولابی نژاد, مهرشادطولابی نژاد, میثمطباطبایی, سید علی
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    تغییرات آب و هوایی اثرات زیادی بر معیشت خانوارهای کشاورز دارد که امنیت غذایی آنها را تحت تاثیر قرار داده است. هدف این مطالعه بررسی روش­های سازگاری کشاورزان با تغییرات آب و هوایی، همچنین نقش آن در امنیت غذایی خانوارهای روستایی بوده است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و روش انجام آن، ترکیبی (کیفی و کمی) است. ابزار گردآوری داده­ها و اطلاعات پرسش­نامه بوده است. جامعه آماری شامل خانوارهای کشاورز شهرستان پلدختر (9431N=) بوده که با استفاده از فرمول کوکران و به روش نمونه­گیری تصادفی ساده 380 خانوار به عنوان نمونه انتخاب شد. ابزار گردآوری داده­ها پرسش­نامه (ساختاریافته و بدون­ساختار) می­باشد. برای تحلیل داده­ها از آزمون­های t تک­نمونه­ای، ضریب همبستگی V کرامر و همبستگی اسپیرمن استفاده شد. نتایج یافته­ها نشان می­دهد 97 درصد از خانوارهای مورد بررسی، آگاه بودند که تغییرات آب و هوا روی داده و اثرات زیادی بر روی تولید محصولات کشاورزی آنها داشته است. از میان اثرات تغییرات آب و هوایی، خشکسالی و سیل،­ و در مورد آثار احتمالی این تغییرات، کاهش سطح زیرکشت محصولات مهم­ترین تقش را در ناامنی غذایی کشاورزان داشته است. در رابطه با روش­های سازگاری، یافته­ها نشان داد کشاورزانی که از چندین روش سازگاری استفاده نموده­اند در برابر تغییرات آب و هوایی آسیب کمتری دیده­اند. در زمینه امنیت غذایی بررسی یافته­ها نشان داد که 53 درصد خانوارها برای تامین مواد غذایی خود مشکلی نداشته­اند؛ 32 درصد به مواد غذایی دسترسی داشته ولی کیفیت این مواد غذایی در حد پایینی بوده است؛ 11 درصد از پاسخگویان معتقد بودند که برای تامین مواد غذایی خانواده خود دچار نگرانی بوده­اند، همچنین 3 درصد پاسخگویان معتقد بودند که در بعضی از روزها از سه وعده غذایی، به یک یا دو وعده غذایی دسترسی داشته­اند. در مجموع می­توان گفت، خانوارهایی که نسبت به تغییرات آب و هوا آسیب­پذیر­تر بودند دچار ناامنی غذایی بالاتری نیز بودند.
    کلید واژگان
    تغییرات آب و هوایی
    امنیت غذایی
    معیشت خانوارها
    آسیب‌پذیری
    کشاورزی
    شهرستان پلدختر

    شماره نشریه
    13
    تاریخ نشر
    2017-09-23
    1396-07-01
    ناشر
    دانشگاه سیستان و بلوچستان
    University of Sistan and Baluchestan
    سازمان پدید آورنده
    دانشجوی دکتری جغرافیا و برنامه ریزی روستایی دانشگاه سیستان وبلوچستان.
    دانشجوی دکتری آب و هواشناسی ، دانشگاه خوارزمی تهران.
    دانشجوی دکتری آب و هواشناسی، دانشگاه خوارزمی، تهران.

    شاپا
    2676-4377
    2676-4385
    URI
    https://dx.doi.org/10.22111/jneh.2017.3148
    https://jneh.usb.ac.ir/article_3148.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/234525

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب