| dc.contributor.author | سرابی جماب, محبوبه | fa_IR |
| dc.contributor.author | کاوه, منا | fa_IR |
| dc.contributor.author | مدرس, معصومه | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 1399-07-09T02:10:50Z | fa_IR |
| dc.date.accessioned | 2020-09-30T02:10:50Z | |
| dc.date.available | 1399-07-09T02:10:50Z | fa_IR |
| dc.date.available | 2020-09-30T02:10:50Z | |
| dc.date.issued | 2020-06-21 | en_US |
| dc.date.issued | 1399-04-01 | fa_IR |
| dc.date.submitted | 2019-05-13 | en_US |
| dc.date.submitted | 1398-02-23 | fa_IR |
| dc.identifier.citation | سرابی جماب, محبوبه, کاوه, منا, مدرس, معصومه. (1399). بهینهسازی استخراج عصارۀ حاوی ترکیبات ضدمیکروبی برگ گیاه نوروزک (<i>Salvia leriifolia</i>) با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM). پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی, 9(2), 113-126. doi: 10.22101/JRIFST.2019.11.10.e1085 | fa_IR |
| dc.identifier.issn | 2252-0937 | |
| dc.identifier.issn | 2538-2357 | |
| dc.identifier.uri | https://dx.doi.org/10.22101/JRIFST.2019.11.10.e1085 | |
| dc.identifier.uri | http://journals.rifst.ac.ir/article_96120.html | |
| dc.identifier.uri | https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/214278 | |
| dc.description.abstract | در این پژوهش بهمنظور تعیین شرایط بهینۀ استخراج عصاره از برگ گیاه نوروزک (دمای استخراج 70، 80 و 90 درجۀ سانتیگراد، زمان استخراج 30، 75 و 120 دقیقه و نسبت حلال آب به اتانول (50:50، 40:60 و 30:70) جهت بررسی قدرت ضدمیکروبی عصاره (تعیین قطر هالۀ عدم رشد در روش انتشار چاهک) بر چند میکروارگانیسم شاخص مواد غذایی شامل <em>استافیلوکوکوس اورئوس، لیستریا مونوسیتوژنز، اشریشیاکلی، سالمونلا انتریتیدیس، ساکارومایسس سرویزیه</em> و<em> آسپرژیلوس نیجر،</em> از روش سطح پاسخ استفاده گردید. آنالیز واریانس دادهها نشان داد که اثر هر سه متغیر مستقل بر متغیرهای وابسته معنیدار بود (0/05><em>p </em>). شرایط بهینۀ استخراج بهمنظور دستیابی به عصارهای با حداکثر خاصیت ضدمیکروبی شامل دمای بهینۀ 83/60 درجۀ سانتیگراد، زمان استخراج 60/92 دقیقه و نسبت حلال آب به اتانول 59/09 تعیین گردید. بیشترین قطر هالۀ عدم رشد در این روش استخراج به مخمر <em>ساکارومایسس سرویزیه</em> و باکتری <em>استافیلوکوکوس اورئوس</em> تعلق داشت. علاوهبرآنکه بهینهیابی روش استخراج سبب دستیابی به عصارهای با بیشترین خاصیت ضدمیکروبی بهویژه علیه مخمر و باکتریهای گرم مثبت گردید؛ پیشبینی مدلهای ارزیابی، گامی مؤثر در جهت انتخاب شرایط استخراج بهمنظور دستیابی به ترکیبی با خصوصیات ضدمیکروبی علیه هریک از گروههای میکروبی فراهم آورد. | fa_IR |
| dc.format.extent | 1028 | |
| dc.format.mimetype | application/pdf | |
| dc.language | فارسی | |
| dc.language.iso | fa_IR | |
| dc.publisher | مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی | fa_IR |
| dc.publisher | Research Institute of Food Science and Technology | en_US |
| dc.relation.ispartof | پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی | fa_IR |
| dc.relation.ispartof | Research and Innovation in Food Science and Technology | en_US |
| dc.relation.isversionof | https://dx.doi.org/10.22101/JRIFST.2019.11.10.e1085 | |
| dc.subject | استخراج متداول با حلال | fa_IR |
| dc.subject | ترکیبات ضدمیکروب | fa_IR |
| dc.subject | روش سطح پاسخ | fa_IR |
| dc.subject | نوروزک | fa_IR |
| dc.title | بهینهسازی استخراج عصارۀ حاوی ترکیبات ضدمیکروبی برگ گیاه نوروزک (<i>Salvia leriifolia</i>) با استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) | fa_IR |
| dc.type | Text | en_US |
| dc.type | مقاله کامل پژوهشی | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشیار، گروه زیستفناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | دانشجوی دکتری، گروه فرآوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران | fa_IR |
| dc.contributor.department | استادیار، گروه زیستشناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه فرهنگیان، مشهد، ایران | fa_IR |
| dc.citation.volume | 9 | |
| dc.citation.issue | 2 | |
| dc.citation.spage | 113 | |
| dc.citation.epage | 126 | |