بررسی وضعیت حاصلخیزی خاک اراضی تحت کشت سیبزمینی و راهکارهای بهبود آن در استان آذربایجانشرقی
(ندگان)پدیدآور
مطلبی فرد, رحیمطهرانی, محمد مهدیبصیرت, مجیدنوع مدرک
Textمقاله علمی - ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سیب زمینی یکی از محصولات زراعی مهم کشور است و در سبد غذایی جامعه ایرانی، جایگاه ویژهای دارد. دستیابی به عملکرد پایدار و حفظ آن در محصولات پرنیازی مانند سیبزمینی، تحت تأثیر عوامل متعددی است که از مهمترین آنها می توان به تغذیه گیاهی و وضعیت حاصلخیزی خاکهای منطقه اشاره کرد. پژوهش حاضر در اراضی تحت کشت سیبزمینی در استان آذربایجان شرقی برای ارزیابی وضعیت حاصلخیزی خاک در 30 مزرعه انجام گرفته است. در این 30 مزرعه عوامل مؤثر بر تولید در قالب پرسشنامه احصاء و با تهیه نمونه خاک از مزارع منتخب، نسبت به اندازه گیری ویژگی های فیزیکی و شیمیایی خاک اقدام لازم صورت گرفت. نتایج نشان داد که اراضی تحت کشت سیب زمینی از کمبود مواد آلی و pH بالا رنج می برند و کمبود آهن با 70 درصد، فسفر و روی با حدود 50 درصد و منگنز با حدود 33 درصد، مهمترین اولویتهای کمبود عناصر غذایی در این اراضی میباشند. این در حالی است که بیشترین تأثیر بر کاهش عملکرد در مزارع منتخب، مربوط به عنصر روی و پس از آن منگنز، فسفر، آهن و پتاسیم بود. همچنین نتایج نشان داد که مصرف کود در اراضی به شدت نامتعادل است و با وجود کمبود شدید آهن، منگنز و روی اثری از این عناصر در برنامه تغذیه گیاهی وجود ندارد. برای افزایش عملکرد در مزارع استان آذربایجان شرقی، ضرورت دارد تا به مصرف عناصر کممصرف مخصوصاً روی، منگنز و آهن توجه کافی صورت گرفته و مصرف کودهای حیوانی از منابع مختلف در اولویت قرار گیرد.
کلید واژگان
سیبزمینیعناصر غذایی
وضعیت تغذیهای
شیمی و حاصلخیزی خاک
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-06-211399-04-01
ناشر
مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدانسازمان پدید آورنده
استادیار پژوهش، بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی آذربایجان شرقی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تبریز، ایران.استادیار بخش تحقیقات تغذیه گیاهی، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران
استادیار بخش تحقیقات تغذیه گیاهی، مؤسسه تحقیقات خاک و آب، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران




