ارزیابی سیستمهای تغذیهای شیمیایی و آلی بر عملکرد و بهرهوری مصرف آب ارقام برنج (Oryza sativa L.) تحت شرایط تنش کمآبیاری
(ندگان)پدیدآور
مهدی نیا افرا, جابرنیک نژاد2*, یوسففلاح آملی, هرمزبراری تاری, داوودنوع مدرک
Textعلمی پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی اثرات سیستمهای تغذیهای شیمیایی و آلی بر عملکرد، بهرهوری آب مصرفی ارقام برنج تحت تنش کمآبیاری، آزمایشی بهصورت اسپلیت پلات فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار در در مزرعه شرکت زراعی دشت ناز واقع در شهرستان ساری در سال 1395 اجرا شد. تیمارهای تنش کمآبیاری در سه سطح: تنش در زمان آغاز پنجهدهی ( 15روز بعد از نشاکاری)، مرحله رشدی انتقال مجدد (پایان گلدهی و شروع پر شدن دانهها) و عدم تنش (شاهد) به عنوان عامل اصلی به صورت قطع آبیاری و آبیاری مجدد پس از ظهور ترک مویی انجام شد. نوع سیستم تغذیهای در چهار سطح ورمیکمپوست و کمپوست آزولا به ترتیب به مقادیر 6 و 8 تن در هکتار، اسید هیومیک (5/4 در هزار)، کود رایج شیمیایی نیتروژن، فسفر، پتاسیم و رقم در دو سطح (شیرودی و طارم محلی) به صورت فاکتوریل به عنوان عامل فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت معنیداری بین ارقام شیرودی و طارم از نظر عملکرد شلتوک در سطوح مختلف تنش کمآبیاری و سیستمهای تغذیهای وجود داشت. در شرایط آبیاری متداول، بیشترین عملکرد شلتوک، در رقم شیرودی و طارم محلی به ترتیب 9/6577 و 4/3776 کیلوگرم در هکتارحاصل گردید. تنش کمآبیاری در مرحله رشدی آغاز پنجهدهی سبب کاهش عملکرد به میزان 87/6 و 67/1 درصد و در مرحله انتقال مجدد سبب کاهش عملکرد به میزان 65/17 و 97/2 درصد بهترتیب برای ارقام شیرودی و طارم در مقایسه با شرایط عدم تنش گردید. با کاربرد اسید هیومیک، کمپوست آزولا و ورمیکمپوست، عملکرد شلتوک بهترتیب به مقدار 12/16، 02/9 و 62/3 درصد در مقایسه با مصرف کود رایج شیمیایی در رقم شیرودی و همچنین به میزان 85/7، 47/3 و 21/2 درصد نسبت به کود شیمیایی در رقم طارم محلی افزایش یافت. بیشترین میزان بهره وری آب مصرفی در ارقام شیرودی و طارم بهترتیب با میانگینهای 1050/0 و 8016/0 کیلوگرم بر مترمکعب (بدون احتساب بارندگی، رواناب خروجی و آب خاک ورزی)تحت شرایط عدم اعمال تنش مشاهده گردید. در مجموع نتایج نشان داد بیشترین عملکرد شلتوک برای هر دو رقم شیرودی و طارم تحت شرایط عدم تنش در سیستم تغذیهای اسید هیومیک حاصل گردید.
کلید واژگان
واژههای کلیدی: آزولااسید هیومیک
رقم شیرودی
ورمیکمپوست
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشترIslamic Azad University Shoushtar Branch
سازمان پدید آورنده
1- دانشجوی دکتری زراعت دانشگاه ازاد اسلامی واحد آیت الله املی، آمل، ایران2- استادیارگروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران
2- استادیارگروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران
2- استادیارگروه زراعت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد آیت الله آملی، آمل، ایران




