اثر عوامل محیطی و پایه های مادری بر برخی صفات بذر چغندرقند
(ندگان)پدیدآور
میرزایی, محمدرضااصغری, جعفرطالقانی, داریوشصادق زادهحمایتی, سعید
نوع مدرک
Textکامل علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
درصد بذر استاندارد و قوه نامیه مکانیکی (درصد مغزدار بودن) در چغندرقنداز صفات مهم در تولید بذر می باشند.در این تحقیق، اثر عوامل محیطی و پایههای مادری بر عملکرد، درصد قوه نامیه مکانیکی، درصد جوانهزنی و ضریب تبدیل ده سینگلکراس چغندرقند مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال1393 در اردبیل، فیروزکوه و کرج انجام شد. سینگلکراسها از تلاقی ده پایه مادری نرعقیم و یک پایه پدری ایجاد شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب نشان داد که اثر متقابل محیط و پایههای مادری بر عملکرد بذرخام، بذر استاندارد، بذر قابل فروش، ضریب تبدیل،درصد قوه نامیه مکانیکیقبل از پوکگیری و درصد وزنی بذر قابل فروش معنیدار بود. محیط و پایههای مادری، درصد وزنی بذر استاندارد، درصد قوه نامیه مکانیکی بعد از پوکگیریو درصد جوانهزنی را تحت تأثیر قرار دادند. لیکن نتایج نشان داد که درصد بذر مغزدار جوانهنزده تنها تحت تأثیر محیط میباشد. درصد قوه نامیه مکانیکی قبل از پوکگیری در کرج، اردبیل و فیروزکوه به ترتیب 90/41، 69/73 و 40/91 درصد بود. در نتیجه عملکرد بذر قابل فروش و ضریب تبدیلسینگلکراسها در کرج و سپس اردبیل نسبت به فیروزکوه برتری معنیداری داشتند.نتایج نشان داد که اثر محیط بر زمان اولین گل باز شدهو باز شدن 50% گلها،معنیدار بود. لیکن پایههای مادری و پایه پدری در زمان شروع گلدهی و باز شدن 50 درصد گلهادر کرج، اردبیل و فیروزکوه، همزمان بودند. بیشترین درصد وزنی بذر قابل فروش به سینگلکراسهای MS SB17 * OT 231،MS SB37 * OT 231 و MS 7112 * OT 231در کرج و در اردبیل به سینگلکراسMS SB37 * OT 231به ترتیب حدود 64 ، 61 و 47 درصد تعلق داشت.بنابراین، بر اساس نتایج این مطالعه استنباط می شود که کوتاه بودن دوره رشد زایشی همراه با یکنواختی رشد بوتهها در یک سینگلکراس، میتواند در نهایت به افزایش رسیدگی یکنواخت و ضریب تبدیل بذر منجر شود. بیشترین و کمترین درصد جوانهزنی به سینگلکراسهای MS SB16 * OT 231وMS 452 * OT 231 به ترتیب با 91/84و 79/33 درصد تعلق داشت.
کلید واژگان
بذر چغندرقندضریب تبدیل بذر
قوه نامیه مکانیکی بذر چغندرقند و ظرفیت جوانهزنی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2017-05-221396-03-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندSugar Beet Seed Institute
سازمان پدید آورنده
مربی مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشکده کشاورزی،دانشگاه گیلان، رشت، ایران.
دانشیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
استادیار مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندرقند، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران.
شاپا
1735-06702588-6010



