روند توسعه بیماری سفیدک پودری در مزارع چغندر قند در استان اصفهان
(ندگان)پدیدآور
نصراصفهانی, مهدیکریم خواه, محمد علیزارعی, زهرا
نوع مدرک
Textکامل علمی - پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کشت چغندرقند در استان اصفهان از اهمیت خاصی برخوردار است. یکی از عوامل محدودکننده این محصول استراتژیک بیماری سفیدک پودری میباشد. جهت بررسی وضعیت آلودگی مزارع چغندرقند به بیماری سفیدک پودری در این استان به نمونهبرداری از نقاط مهم چغندرکاری شامل اصفهان، سمیرم، فریدن و کمشچه در دو سال 1388 و 1389 اقدام گردید. برای تعیین شدت آلودگی، در هر منطقه ده مزرعه مشخص گردیده و در شش مرحله مورد ارزیابی قرار داده شدند. شدت بیماری بر اساس صفر تا 100 اندازهگیری شد. نتایج حاصل از بررسی سفیدک پودری در مزارع چغندرقند در چهار منطقهی مورد مطالعه، نشان داد که در مجموع، میانگین شدت بیماری در مزارع مورد مطالعه در هر منطقه متفاوت و با به طور معنیدار از یکدیگر متمایز بودند. بیشترین شدت آلودگی در منطقه اصفهان و سمیرم به ترتیب 30/50 و31/46 درصد و کمترین شدت بیماری در دو منطقه کمشچه و فریدن به ترتیب 94/18 و44/14 درصد محاسبه شد. بیماری در مناطق اصفهان، فریدن، سمیرم و کمشچه از مرداد ماه شروع میشود. در اصفهان از اواسط شهریور ماه تا اواسط مهر ماه، در فریدن شهریور ماه، در سمیرم اوایل شهریور ماه و کمشچه در مهرماه به اوج خود میرسد. شدت بیماری در اصفهان و کمشچه تا آبان ماه و در فریدن و سمیرم تا اواخر مهر ماه تدریجاً ادامه داشت. فرم جنسی عامل بیماری در اواخر فصل به صورت نقاط سیاه رنگ (کلیستوتسیوم) مشاهده گردید. مطالعات میکروسکوپی تولید آسکوسپورها را در منطقه تأیید نمود.
کلید واژگان
چغندرقندسفیدک پودری
کلیستوتسیوم
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-03-211393-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندSugar Beet Seed Institute
سازمان پدید آورنده
دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهانکارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان
شاپا
1735-06702588-6010



