بررسی پارامترهای مختلف پایداری برای تعیین سازگاری ارقام تجارتی چغندرقند در مناطق مختلف ایران
(ندگان)پدیدآور
کشاورز, ساسانمصباح, محمودرنجی, ذبیح الهامیری, رضا
نوع مدرک
Textعلمی- ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور تجزیه پایداری و بررسی اثر متقابل ژنوتیپ * محیط، هشت رقم تجارتی چغندرقند به مدت سه سال در هشت منطقه مهم چغندرکاری کشور شامل کرج، مشهد، میاندوآب، اصفهان، شیراز، کرمانشاه، مغان و همدان در قالب طـرح بلـوکهـای کـامل تصادفی با چهار تکرار بررسی شدند. ارقام مورد بررسی شامل BR1، 7233، PP.8، IC، 7233-P29، PP22، H5505 و 41RT بود. پس از تجزیه واریانس ساده و مرکب، شاخصهای پایداری شامل واریانس محیطی، ضریب تغییرات محیطی، اکووالانس ریک، واریانس پایداری شوکلا، ضریب رگرسیونی خطی، میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون، ضریب تشخیص خطی و واریانس درون مکانی برای شش صفت عملکرد ریشه (RY)، عملکرد شکر ناخالص (SY)، عملکرد شکر خالص (WSY) ، ضریب استحصال(Yield)، نسبت پتاسیم به عیار قند(K/S) و نسبت مجموع سدیم و پتاسیم به عیار قند (KNa/S) محاسبه و با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج تجزیه واریانس مرکب حاکی از تفاوتهای ژنتیکی بین ارقام و وجود اختلافهای آماری بین مناطق و سالهای مختلف بود. اثر متقابل ژنوتیپ × محیط برای صفات RY ، SY ، Yield ، K/S و KNa/S و اثر متقابل ژنوتیپ × مکان در صفت WSY معنیدار گردید. نتایج حاصله از تجزیه پایداری، بیانگر مطلوبیت بیشتر رقم IC در مقایسه با سایر ارقام بود زیرا که رقم مذکور بر اساس تمامی پارامترهای مورد استفاده از لحاظ سه صفت بسیار مهم عملکرد ریشه، عملکرد شکر ناخالص و عملکرد شکر خالص به عنوان رقمی کاملاً پایدار مشخص گردید. در تمامی صفات مورد مطالعه، دو پارامتر اکووالانس ریک و واریانس پایداری شوکلا، در تعیین ارقام پایدار، کاملاً مشابه عمل نمودند، لیکن دو شاخص واریانس محیطی و ضریب تغییرات محیطی هر چند که در اکثر صفات شبیه یکدیگر بودند، دو پارامتر کاملاً مشابه، تشخیص داده نشدند. بین دو پارامتر میانگین مربعات انحراف از خط رگرسیون و ضریب تشخیص خطی نیز برای تمامی صفات، همبستگی بالائی مشاهده گردید. وجود همبستگی بین این دو پارامتر به لحاظ اینکه هر دو میزان برازش خط رگرسیون را نشان میدهند قابل انتظار بود.
کلید واژگان
چغندرقندپایداری
واریانس
رگرسیون
ارقام
پارامترهای پایداری
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2001-08-231380-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه بذر چغندر قندSugar Beet Seed Institute
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد اصلاح نباتات از دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرجعضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات چغندرقند
کارشناس ارشد مؤسسه تحقیقات چغندرقند
شاپا
1735-06702588-6010



