تاثیر آمادهسازی بذر با مواد محرک و خیساندن با آب بر رفتار جوانهزنی چغندرقند (Beta vulgaris L.)
(ندگان)پدیدآور
آبسالان, علیاصغرقنبری, علیراستگو, مهدینوروززاده, شهرامنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بهمنظور بررسی رفتار جوانهزنی چغندرقند تحت تاثیر تیمارهای پرایمینگ، دو آزمایش جداگانه بهصورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در آزمایشگاه انجام شد. آزمایش اول بهبررسی اثر زمان (سه، شش، 12، 24 و 48 ساعت) و غلظت (25، 50، 100، 200 و 400 درصد) و دو نوع ماده محرک (سیداستارت و اسیدهیومیک) پرداخت. آزمایش دوم شامل بررسی زمانهای مختلف پرایمینگ بذر (سه، شش، 12، 24 و 48 ساعت) و دو روش خسیاندن در آب (آب جاری و خیساندن در پتری دیش) بود. نتایج نشان داد که هر دو آزمایش تأثیر معنیداری بر بهبود جوانهزنی چغندرقند داشتند. کمترین زمان (سه ساعت) و کمترین غلظت (25 درصد) سیداستارت و اسید هیومیک بهترتیب با 59 و 54 درصد، باعث بهبود جوانهزنی شدند. روش خسیاندن در آب جاری بهمدت 48 ساعت با 58 درصد جوانهزنی، تأثیر بهتری نسبت به تیمار خسیاندن در پتری دیش (45درصد) بر جوانهزنی داشت. بهطورکلی تیمارهای آب جاری، خیساندن در پتری دیش، سیداستارت و اسیدهیومیک بهترتیب جوانهزنی را 76، 36، 79 و 64 درصد نسبت به شاهد افزایش دادند. تیمارها مشابه روند درصـد جـوانهزنی، بر سرعت جوانهزنی تاثیـر گذاشتنـد. میتوان تاثیر مواد محرک را بهوجود موادغذایی و تاثیر آبشویی با آب جاری را بهخاطر شستشوی مواد بازدارنده موجـود در پوستـه بذر عـنوان کـرد. براساس این نتایج، تیمار سیداستارت (با غلظت 25 درصد بهمدت سه ساعت) و آبشویی با آب جاری (بهمدت 48 ساعت)، بهترین تیمارها در بهبود جوانهزنی چغندرقند بودند.
کلید واژگان
آبشویی با آب جاریاسیدهیومیک
محلول سیداستارت
زمان پرایمینگ
غلظت پرایمینگ
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2016-02-201394-12-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامینسازمان پدید آورنده
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایرانگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد. مشهد– ایران.
مرکز تحقیات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی. مشهد– ایران




