بررسی تاثیر مدیریت مصرف آب شور بر رشد رویشی نهالهای خرما
(ندگان)پدیدآور
علی حوری, مجید
نوع مدرک
Textعلمی ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شوری آب آبیاری یکی از مهمترین عوامل محدودکننده توسعه کشاورزی فاریاب در مناطق خشک و نیمهخشک دنیا است. استفاده از آبهای شور بدون رعایت اصول علمی و مدیریت مناسب، موجب افزایش شوری خاک و از بین رفتن حاصلخیزی آن میشود. این آزمایش در قالب طرح آماری بلوکهای کامل تصادفی با پنج تیمار آبیاری با آب رودخانه کارون، آبیاری با آب شور پنج دسی زیمنس بر متر، آبیاری با آب شور هشت دسی زیمنس بر متر، دو مرتبه آبیاری با آب رودخانه کارون و یک مرتبه آبیاری با آب شور پنج دسی زیمنس بر متر و دو مرتبه آبیاری با آب رودخانه کارون و یک مرتبه آبیاری با آب شور هشت دسی زیمنس بر متر در سه تکرار طی سالهای 97-1396 در پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری انجام شد. نتایج نشان داد که شوری آب آبیاری موجب کاهش معنیدار تعداد برگ، طول برگ، عرض برگ، تعداد برگچه، طول برگچه و محیط تنه گیاه در سطح احتمال پنج درصد شد. بیشترین و کمترین صفات رویشی گیاه به ترتیب در آبیاری با آب رودخانه کارون و آب شور هشت دسی زیمنس بر متر حاصل شد، بهطوریکه میانگین تعداد برگ و برگچه به ترتیب 0/73 و 2/69 درصد کاهش یافت. اما هنگام آبیاری به صورت دو مرتبه آبیاری با آب رودخانه کارون و یک مرتبه آبیاری با آب شور پنج دسی زیمنس بر متر، صفات رویشی نهالهای خرما از جمله تعداد برگ و برگچه کاهش معنیدار در سطح احتمال پنج درصد نسبت به آبیاری با رودخانه کارون نداشتند. با توجه به نتایج این تحقیق، در صورت مدیریت عملیات آبیاری، امکان آبیاری با آب شور تا سطح پنج دسی زیمنس بر متر برای نهالهای خرما وجود دارد.
کلید واژگان
آبیاری تناوبیشوری آب
زهآب
رشد رویشی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2020-05-211399-03-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبسازمان پدید آورنده
استادیار پژوهشکده خرما و میوههای گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.شاپا
2345-62052588-5391



