برآورد ارزش اقتصادی آب در تولید محصول پیاز در حوزه آبریز زنجانرود
(ندگان)پدیدآور
موسی وند, ساراغفاری, حسننوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
در علم اقتصاد،هر منبعی که دارای کمیابی بیشتری باشد، باید از مکانیسمهای قیمتگذاری دقیقتری برخوردار باشد.آب یکی از ارزشمندترین منابع طبیعی است که بهعنوان یکی از نهادههای اصلی تولید محصولات کشاورزی جایگاه خاصی در توسعه پایدار بخش کشاورزی دارد. تعیین ارزش اقتصادی آب در حوزه آبریز زنجانرود نیز به افزایش بهرهوری منابع آب منطقه و صرفهجویی مصرفکنندگان و مدیریت صحیح تقاضا کمک بسیاری میکند. بدین منظور، با بهرهگیری از روش تابع تولید برای محصول پیاز در سال زراعی 91- 1390 ارزش اقتصادی آب در این منطقه از طریق تکمیل پرسشنامه از 99 پیازکار تعیینشد. نهادههای تولید شامل سطح زیرکشت، آبیاری، کود شیمیایی، سم مصرفی، نیروی کار و متغیر مجازی استفاده از آبیاری تحتفشار بودند. پس از برآورد توابع انعطافپذیر ترانسلوگ،درجه دوم تعمیمیافته و لئونتیف تعمیمیافته و با توجه به معیارها و آزمونهای اقتصادسنجی، تابع درجه دوم تعمیمیافته بهعنوان تابع تولید برتر شناخته شد. نتایج حاصل از تحلیل دادهها نشان داد که ارزش اقتصادی هر مترمکعب آب در تولید پیاز 1707 ریال بود که از ارزش مبادلهای آب در زمان حداکثر تقاضای آب که برابر 705 ریال بود بالاتر است. درنتیجه، می توان گفت که در حوزه آبریز زنجانرود ارزش اقتصادی آب از ارزش مبادلهای آب بالاتر است.
کلید واژگان
ارزش تولید نهاییارزش مبادلهای آب
مدیریت تقاضا
تقاضای آب
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-12-221394-10-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
کارشناسی ارشد اقتصاد کشاورزی.کارشناس ارشد سازه های آبی.
شاپا
2228-71402251-6646




