اثر مدیریت علفهای هرز و کود نیتروژن بر عملکرد کمی و کیفی ذرت علوفهای
(ندگان)پدیدآور
قنبری, علیآریان مهر, مریمقربانی, رضاخراسانی, رضااسدی, قربانعلینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
مدیریت علفهایهرز و کود نیتروژن در تولید ذرت علوفهای، دو مسئله حائز اهمیت میباشند. در این مطالعه اثر روشهای مختلف کنترل علفهایهرز و منابع کود نیتروژن بر کنترل علفهایهرز و خصوصیات کمی و کیفی ذرت علوفهای ارزیابی شد. آزمایش بهصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در دو سال زراعی 95-1394 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل روش کنترل علفهایهرز در سه سطح (کنترل تلفیقی (شیمایی + مکانیکی)، کنترل شیمیایی و شاهد علفهایهرز) و منبع کود نیتروژن در پنج سطح (اوره، آمونیوم سولفات، کلسیم نیترات، آمونیوم نیترات فسفات و شاهد بدون کود) بودند. کارایی کنترل تلفیقی نسبت به کنترل شیمیایی در کاهش وزن خشک علفهایهرز، در سال اول و دوم به ترتیب حدود 68 و 57 درصد بیشتر بود که این کارایی بیشتر منجر به افزایش عملکرد نهایی علوفه خشک ذرت حدود 17 و 14 درصد شد. ضمن اینکه مصرف علفکش در کنترل تلفیقی نسبت به کنترل شیمیایی، 25 درصد کاهش یافت. بااینوجود کنترل شیمیایی علفهایهرز نیز موجب کاهش 71 و 79 درصدی وزن خشک علفهایهرز نسبت به شاهد علفهایهرز به ترتیب در سال اول و دوم شد. بهطورکلی بیشترین عملکرد کمی و کیفی علوفه ذرت شامل (عملکرد ماده خشک، عملکرد پروتئین خام و عملکرد ماده خشک قابلهضم) با اعمال کنترل تلفیقی علفهایهرز به همراه مصرف کودهای آمونیوم نیترات فسفات و آمونیوم سولفات حاصل شد.
کلید واژگان
کنترل تلفیقیآمونیوم
نیترات
کیفیت علوفه
شماره نشریه
02تاریخ نشر
2020-07-221399-05-01
ناشر
مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویAgricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi
سازمان پدید آورنده
هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهددانشگاه فردوسی مشهد
عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد
عضو هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد
هیات علمی دانشگاه فردوسی مشهد
شاپا
2423-54232423-5431




