تخمین پارامترهای ژنتیکی و عمل ژن برای صفات عملکرد و اجزای عملکرد پنبه(Gossypiumhirsutum)
(ندگان)پدیدآور
دولتی, محمد علیعمران عالیشاه, عمران عمران عالیشاه،محمدی, عبداله
نوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور برآورد واریانس های ژنتیکی و نحــوه عمل ژن برای صفات عملکرد و اجزای عملکرد پنبه، آزمایشی در قالب تجــزیه دای آلل 66 یک طرفه اجرا گردید که در آن صفات عملکرد و اجزای آن شامل وزن 30 قوزه، وزن الیاف، وزن بذر، درصد کیل و زودرسی مورد بررسی قرار گرفت. تجزیه واریانس بیانگر تفاوت معنی دار بین ژنوتیپ ها بود. در مقایسه میانگین ها، هیبرید Sindose×Mehrاز نظر عملکرد در کلاس نخست قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل ژنتیکی داده ها از مدل 1 روش 2 گریفینگ و روش گرافیکی هیمن – جینکر استفاده گردید. نتایج تجزیه دای آلل حاکی از وجود اثرات افزایشی و غیرافزایشی ژن ها در کنترل صفات فوق بود. در این بررسی برای صفات وزن الیاف، درصد کیل و زودرسی، واریانس افزایشی بالایی مشاهده گردید که مبین کارا بودن انتخاب در اصلاح این صفات است و برای سایر صفات هر دو جزء افزایشی و غیر افزایشی مشاهده شد که بیانگر کارا بودن روش های مبتنی بر دورگ گیری می باشد. بالاترین وراثت پذیری به ترتیب در درصد کیل(68/0)، وزن الیاف(66/0) و زودرسی(55/0) مشاهده شد. تجزیه گرافیکی نشان دهنده رابطه غالبیت نسبی برای صفات درصد کیل و زودرسی و فوق غالبیت برای سایر صفات بود. والد No:200 برای افزایش عملکرد و والد Beliizovar برای افزایش زودرسی در برنامه های اصلاحی پنبه مناسب تشخیص داده شدند.
کلید واژگان
پنبهاجزای عملکرد
دای آلل
عمل ژن
شماره نشریه
105تاریخ نشر
2014-12-221393-10-01
ناشر
مرکزتحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضویAgricultural Research and Natural Resources Center of Khorasan Razavi
سازمان پدید آورنده
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج ،دانشیار مؤسسه تحقیقات پنبه کشور
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
شاپا
2423-54232423-5431



