• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
    • دوره 2, شماره 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • دوفصلنامه فنآوری تولیدات گیاهی
    • دوره 2, شماره 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اثر شوری آب آبیاری بر جوانه¬زنی، سبز شدن، عملکرد بیولوژیکی و کمیت و کیفیت اسانس بادرشبویه (Dracocephalum moldavica L.)

    (ندگان)پدیدآور
    دوازده امامی, سعیدجهانسوز, محمد رضامظاهری, داریوشسفیدکن, فاطمه
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    309.5کیلوبایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    به منظور بررسی تاثیر شوری آب آبیاری بر مراحل مختلف رشد گیاه بادرشبویه سه گروه آزمایش در ژرمیناتور، گلخانه و مزرعه در قالب طرح­های کاملا تصادفی در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان انجام شد. در مرحله جوانه­زنی، تاثیر شوری آب آبیاری بر جوانه­زنی بذر با اعمال تیمارهای شوری شاهد (3/0) تا 39 دسی­زیمنس بر متر (در مجموع 14 تیمار) با 4 تکرار بررسی شد. بالاترین درصد و سرعت جوانه­زنی در تیمار شاهد به ترتیب 96 درصد و 7/14 جوانه در روز و کم­ترین میزان در تیمار شوری 39 دسی­زیمنس بر متر به میزان صفر برای هر دو صفت به­دست آمد. تاثیر شوری بر صفت سرعت جوانه­زنی شدیدتر از تاثیر بر درصد جوانه­زنی بود. در مرحله سبزشدن در گلخانه بالاترین درصد و سرعت سبز شدن در تیمار شاهد به میزان 59 درصد و 8/24 جوانه در روز در شوری شاهد و کم­ترین میزان صفر در هر دو صفت در شوری 12 دسی­زیمنس بر متر به­دست آمد. در مزرعه، تیمارهای شوری 3/0، 3، 6، 12، 15، 18، 21 دسی­زیمنس بر متر پس از مرحله 10-8 برگی گیاه در 3 تکرار بر گیاه اعمال شد. این تیمارها بر صفت عملکرد بیولوژی در سطح یک درصد اثر معنی­دار داشت. بالاترین میزان عملکرد بیولوژی در تیمار شاهد به میزان 1041 و کم­ترین میزان در تیمار 21 دسی­زیمنس برمتر به میزان 256 گرم ماده خشک در متر­مربع به­دست آمد. با افزایش شوری ارتفاع گیاه از 7/75 سانتی­متر در شاهد به 9/41 سانتی­متر در تیمار آخر کاهش یافت. تاثیر شوری بر درصد اسانس از نظر آماری معنی­دار نبود. بازده اسانس در واحد سطح از 3/3 در تیمار شاهد تا 9/0 میلی­لیتر در متر­مربع در تیمار 21 دسی­زیمنس تغییر نمود. تجزیه کیفی اسانس نشان­داد که در تیمارهای مختلف مجموع 5 جز مهم اسانس یعنی نرال، ژرانیول، ژرانیال، نریل استات و ژرانیل استات از 4/64 تا 3/81 درصد تغییر داشت، اما این تغییرات از روند خاصی پیروی نکرد. به­طور خلاصه از نتایج این پژوهش مشخص می­شود، در گیاه بادرشبویه حساس­ترین مرحله به شوری مرحله سبز شدن است و شوری بر عملکرد بیولوژی و عملکرد اسانس در واحد سطح تاثیر معنی­دار دارد.
    کلید واژگان
    بادرشبویه
    شوری
    عملکرد بیولوژیکی
    جوانه¬زنی
    اسانس

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2010-05-22
    1389-03-01
    ناشر
    دانشگاه بوعلی سینا
    سازمان پدید آورنده
    استادیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اصفهان
    دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
    استاد گروه زراعت و اصلاح نباتات، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج
    استاد گروه فیتو شیمی، موسسه تحقیقات جنگل¬ها و مراتع کشور، کرج

    شاپا
    2476-6321
    2476-5651
    URI
    https://ppt.basu.ac.ir/article_231.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/140542

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب