فنآوری و هنر ساخت «ظروف سریشی» در جوامع کوچرو معاصر خراسان مطالعه موردی: «ظروف سریشی» کوچنشینان منطقه بار (شهرستان نیشابور)
(ندگان)پدیدآور
شیرازی, نگارصحت منش, رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ظروف گیاهی بهعنوان ابزار تولیدی، هنری دستی و کمتر تزئینی بر اساس نیاز جوامع بشری تولید شدند. در دوران معاصر تحت تأثیر زندگی صنعتی و گذار از جامعه کوچرو و کشاورزی به جامعه صنعتی، ظروف صنعتی جای ظروف هنری و کاربردی را گرفت. در مناطقی از جمله در جوامع کوچرو خراسان و بهگونهای مشخص در منطقه بار، تولید ظروف با شیوه سنتی و با استفاده از خمیر گیاه سریش، جهت ذخیره محصولات ثانویه عشایری، بهصورت محدود وجود دارد و شیوه ساخت آن فراموش نشده است. در پژوهش پیش رو فرآیند تولید چنین ظروفی با رویکردی توصیفی - تحلیلی مورد بررسی قرارگرفته است. مهمترین یافته پژوهش این است که این شیوه تولیدی ناشی از سبک زندگی و سنتهای جامعه کوچروی و شیوه تولید آن مبتنی بر نظام تقسیمکار خانوادگی و حاکی از نوعی نظم مکانیکی در میان این جوامع است.
کلید واژگان
خراسانبار
کوچرو
ظروف سریشی
گیاه سریش
شماره نشریه
7تاریخ نشر
2017-08-231396-06-01
ناشر
دانشگاه علامه طباطباییAllameh Tabataba’i University
سازمان پدید آورنده
دانشگاه نیشابوردانشگاه جیرفت، جیرفت، ایران
شاپا
2345-60192538-2543




