تعیین تقریبی فلور میکروبی و ماندگاری شیرهای پاستوریزه در شهرستان شیراز
(ندگان)پدیدآور
قیصری, حمیدرضاجعفری, مریمکاردان, زهرهنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
این تحقیق با اهداف تعیین فلور میکروبی شیر پاستوریزه و بررسی ماندگاری آن بر اساس شاخصهای میکروبی و فیزیکوشیمیایی در طی 10 روز انجام گرفت. در این بررسی تعداد 60 نمونه شیر پاستوریزه به صورت تصادفی انتخاب شده و سپس شمارش کلی باکتریها و شمارش کلی باکتریهای سرمادوست انجام شد. برای بررسی فلور میکروبی شیر پاستوریزه کلنیهای موجود درهریک از پلیتها که از نظر ظاهر با هم تفاوت داشتند انتخاب و به یک محیط کشت آگار مغذی شیب دار درداخل لوله آزمایش منتقل گردید و در دمای  30 درجه سانتی گراد به مدت 24 ساعت گرمخانهگذاری شده و بعد از 24 ساعت تکتک کلنیها از نظر شکل، آزمونهای اکسیداز، کاتالاز و رنگآمیزی گرم مورد بررسی قرار گرفته و بسته به نیاز از محیطهای کشت اختصاصی و آزمونهای تأییدی استفاده گردید. بر روی نمونههای شیر مذکور آزمونهای فسفاتاز قلیایی، تست الکل، اسیدیته، pH و اندازهگیری چربی، پروتئین، لاکتوز، نقطهی انجماد، رطوبت و وزن مخصوص به صورت روزانه انجام میگرفت. نتایج این تحقیق نشان داد که از روز هفتم نگهداری به بعد شمارش کلی باکتریهای شیر پاستوریزه بیشتر از حد استاندارد ایران بوده و  بنابراین ماندگاری شیرهای مذکور در شرایط نگهداری در یخچال حداکثر 6 روز تعیین شد. تست الکل از روز پنجم به بعد مثبت شد. فاکتورهای فیزیکوشیمیایی مورد بررسی هیچ گونه اختلاف آماری معناداری در طی 10 روز نشان ندادند و ارتباط معناداری بین شاخصهای فیزیکوشیمیایی و میکروبی مورد بررسی بدست نیامد. جنسهای باکتریایی تعیین شده میکروکوکوس، لاکتوباسیلوس، باسیلوس، کورینه باکتریوم و سودوموناس بودند. این تحقیق نشان داد که ماندگاری شیرهای پاستوریزه در شهرستان شیراز پائین بوده که می تواند ناشی از بالا بودن بار میکروبی در شیرهای خام اولیه باشد.
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2014-03-211393-01-01
ناشر
موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازیAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانشیار دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیرازدانش آموخته ی رشته کارشناسی بهداشت و تکنولوژی شیر
دانش آموخته ی رشته کارشناسی بهداشت و تکنولوژی شیر
شاپا
2423-54072423-5415




