تأثیر جیره حاوی پودر و عصاره اتانولی گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) بر فاکتورهای ایمنی غیر اختصاصی-ضداکسایشی همولنف میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در مواجهه با استرس pH
(ندگان)پدیدآور
رئوفی, مرتضیاکبرزاده, آرشنوری, احمدنیرومند, محمدعبدلی, لیلا
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
گیاه سرخارگل (Echinacea purpurea) به دلیل دارا بودن ترکیبات فنولی، پلی ساکاریدها و آلکالوئیدها بهعنوان یک مکمل طبیعی در بهبود عملکرد دستگاه ایمنی و مقاومت در برابر استرس های محیطی در آبزی پروری قابل استفاده است. در این تحقیق، تأثیر جیره های حاوی عصاره و پودر گیاه سرخارگل بر عملکرد دستگاه ایمنی-ضد اکسایشی همولنف میگوی سفید غربی (Litopenaeus vannamei) در مواجهه با استرس pH بررسی شد. میگوها به مدت 68 روز با جیرههایی شامل غلظتهای مختلف عصاره (25/0%، 5/0%، و 1%) و پودر (25/0%، 5%، و 10%) این گیاه تغذیه شدند و سپس به مدت 24 ساعت در معرض pH اسیدی (5/4) و قلیایی (5/9) قرار گرفتند. درpH اسیدی و قلیایی، تعداد کل هموسیتها بهجز در تیمار حاوی 25/0% عصاره، در دیگر تیمارها بهطور معنیداری کمتر از گروه شاهد بود (P0.05)، اما در پاسخ به استرس pH قلیایی، بهجز تیمار 25/0% عصاره، در دیگر تیمارها بهطور معنیداری کمتر از گروه شاهد بودند (P>0.05). همچنین، در شرایط استرس pH اسیدی و قلیایی، یاختههای نیمهگرانولار و هیالین و فعالیت آنزیمهای لایزوزیم، سوپراکسید دیسموتاز، گلوتاتیون پراکسیداز و کاتالاز در غلظتهای پایینتر عصاره و بالاتر پودر تفاوت معنیداری با گروه شاهد نداشتند (P>0.05)، اما با افزایش غلظت عصـاره و کاهش پـودر، فاکتورهای ایمنی- ضد اکسایشی نسبت به گروه شاهد کاهش یافتند (P>0.05). تیمار حاوی 25/0% عصاره سرخارگل بیشترین تأثیر مثبت را در پاسخ ایمنی میگو به استرس pH نشان داد، به طوری که در مواجهه با استرس pH اسیدی و قلیایی تعداد هموسیتها و فعالیت آنزیم های ایمنی- ضد اکسایشی در این تیمار تفاوت معنیداری با گروه شاهـد نداشت. ایـن تـأثیر مـثبت احـتمالاً به دلـیل وجـود متـابولیت های مـؤثـر به خصوص پـلیفنول ها و پلی ساکاریدهای عصاره گیاه سرخارگل است.
کلید واژگان
آنتیاکسیداناسترس pH
گیاه سرخارگل
همولنف
میگو
تغذیه آبزیان
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2025-03-211404-01-01
ناشر
دانشگاه گیلانUniversity of Guilan
سازمان پدید آورنده
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، هرمزگانگروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، هرمزگان
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، هرمزگان
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، هرمزگان
گروه شیلات، دانشکده علوم و فنون دریایی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، هرمزگان



