• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • علوم کاربردی سیب زمینی
    • دوره 7, سال هفتم- شماره 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • علوم کاربردی سیب زمینی
    • دوره 7, سال هفتم- شماره 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    اهمیت آزمون خاک، آب و گیاه و روش صحیح نمونه‌برداری در مزارع سیب‌زمینی

    (ندگان)پدیدآور
    ختار, مهنازاحمدیان, مهدی
    Thumbnail
    دریافت مدرک مشاهده
    FullText
    اندازه فایل: 
    2.083 مگابایت
    نوع فايل (MIME): 
    PDF
    نوع مدرک
    Text
    مقاله علمی - ترویجی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    آزمون‌خاک، آب‌و‌گیاه یکی از ساده‌ترین‌و‌مهمترین‌راه‌های‌ارزیابی‌حاصلخیزی خاک و کیفیت‌آب‌و‌افزایش‌تولید‌در‌راستای توسعه پایداراست. درآزمون روتین‌خاک میزان شاخصه‌های شوری، اسیدیته، مقادیر پتاسیم‌و فسفر قابل دسترس، درصد کربن آلی‌و آهک‌و نوع بافت خاک-مشخص‌می‌شود. براساس‌این خصوصیات، روش، میزان‌و زمان مصرف و نوع کودهای تجویز شده تعیین می‌گردد. این‌امر به‌ویژه‌در خاک-های استان، که‌معمولا قلیایی بوده و‌حاوی درصد ماده آلی خیلی پایین وآهک بالایی هستند، بسیارحایز اهمیت است. چراکه در‌صورت عدم توجه به این ویژگی‌ها،‌کودهای‌مصرفی،‌رسوب کرده‌و‌یا تثبیت می‌شوند‌وکارایی مصرف‌آن‌ها به شدت کاهش‌می‌یابد. بنابراین نه‌تنها هزینه کودی و‌کارگری ازبین‌رفته و‌ارتقای‌عملکرد حاصل نمی‌شود، بلکه به‌مرور‌زمان، موجب شور شدن منابع خاکی می‌گردد. در‌این‌میان انجام روش‌صحیح نمونه‌برداری که بتواند بیانگر وضعیت کل قطعه‌زمین‌موردنظر باشد، امری اجتناب ناپذیر است. برای نمونه‌برداری از‌زمین‌های زراعی، مانند سیب‌زمینی لازم است که به‌طور‌تصادفی از نقاط مختلف قطعه‌زمین، به‌عمق 0-30 سانتی‌متر، نمونه‌هایی را‌برداشت کرده و پس از مخلوط کردن آن‌ها، یک‌نمونه ترکیبی به وزن یک‌کیلوگرم، با درج اطلاعات ضروری مانند نام زارع، تاریخ نمونه‌برداری، مکان نمونه-برداری را به‌آزمایشگاه مربوطه‌تحویل داد. در‌این‌راستا از سال 1397 تاکنون سعی شد کارگاه‌های آموزشی در زمینه آشنایی با اهمیت آزمون خاک، آب و گیاه و روش‌های استاندارد نمونه‌گیری ازآن‌ها و کوددهی متناسب بامراحل رشد سیب‌زمینی، برگزار شد، در‌طول 6‌سال از‌زمان برگزاری کارگاه‌های آموزشی‌و‌ترویجی، شمار‌زیادی از‌مخاطبان به‌اهمیت موضوع پی‌برده‌و‌تعداد بهره‌بردارانی که نمونه‌های خاک و‌آب مزارع سیب‌زمینی خود‌رابرای تجزیه به‌آزمایشگاه‌ تخصصی‌خاک وآب‌استان‌ارائه‌دادند، به‌طورچشمگیری افزایش یافت. درنهایت ارائه‌توصیه-های کودی دقیق‌و اصولی‌وتبعیت ازبرنامه مدیریت تغذیه‌سیب‌زمینی، منجربه افزایش تولیدمحصول سالم شد.
    کلید واژگان
    "تقسیط کودی"
    " عملکرد"
    " عناصر غذایی"
    "محاسبه کودی"
    " نیترات "
    خاکشناسی

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2025-02-19
    1403-12-01
    ناشر
    مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان
    سازمان پدید آورنده
    بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران
    محقق بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان همدان، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، همدان، ایران

    URI
    https://pem.areeo.ac.ir/article_133185.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1153808

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب