تاثیر حشرهکش بینو 2 و عوامل بیماریزای قارچی بر فعالیت آنزیمهای گوارشی، سم زدا و کیتینازی شته مومی کلم ، Brevicoryne brassicae (Hemiptera: Aphididae)
(ندگان)پدیدآور
مهرخو, فریباموسوی, مهدیهگوز, نورپرقوستا, یوبرتآتلیهان, رمزی
نوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
شته مومی کلم Brevicoryne brassicae (L.)، یکی از مهمترین آفات محصولات کلم میباشد. استفاده از حشرهکشهایی با منشا گیاهی و عوامل کنترل بیولوژیک نظیر قارچهای بیماریزای حشرات به عنوان روشهای تکمیلی در مدیریت تلفیقی آفت مورد توجه قرار گرفته است. در این پژوهش، تاثیر حشرهکش بینو 2 و دو گونه قارچ بیماریزای حشرات، Metarhizium anisopliae AB و Lecanicillium lecanii 229، بهعنوان حشرهکشهای بیولوژیک، روی محتوای پروتئینی، فعالیت پروتئازهای گوارشی، آنزیم کیتیناز، آنزیم های استیلکولین استراز و گلوتاتیون-اس-ترانسفراز حشره کامل شته مومی کلم در دمای 2±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±60 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی بررسی شد. نتایج نشان داد که استفاده از غلظت کشنده (LC50) ایزولههای قارچی با افزایش ترشح آنزیمهای پروتئازی و کیتینازی باعث هضم پروتئین و کیتین موجود در کوتیکول شته شده و حساسیت شتهها را نسبت به این عوامل افزایش دادند. همچنین حشرهکش بینو2 با کاهش میزان پروتئین و مهار فعالیت آنزیمهای گوارشی، اثر ضدتغذیهای داشته است. به موازات کاهش فعالیت آنزیم های گوارشی، فعالیت آنزیمهای سمزدا هم تحت تاثیر حشرهکش بینو2 کاهش یافت. نتایج این تحقیق نشان داد که قارچهای مورد مطالعه و حشرهکش بینو2 منجر به افزایش مرگ و میر حشرات کامل شته مومی کلم شدند و از اطلاعات حاصله میتوان در مدیریت این آفت استفاده کرد.
کلید واژگان
حشره کش با منشا گیاهیقارچهای بیماریزای حشرات
شته مومی کلم
پروتئازهای گوارشی
آنزیم های سم زدا
کنترل بیولوژیک آفات
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2023-03-211402-01-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران - موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهیپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی
سازمان پدید آورنده
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه، ارومیه، ایرانگروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه ارومیه، ایران
پژوهشکده زیست فناوری، دانشگاه آنکارا، آنکارا، ترکیه
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه ارومیه، ایران
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه یوزینجی یل، وان، ترکیه.
شاپا
2322-28832423-8090



