• ثبت نام
    • ورود به سامانه
    مشاهده مورد 
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • پژوهش های میوه کاری
    • دوره 9, شماره 1
    • مشاهده مورد
    •   صفحهٔ اصلی
    • نشریات فارسی
    • پژوهش های میوه کاری
    • دوره 9, شماره 1
    • مشاهده مورد
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    بررسی روش‌‌های مختلف ‌نگهداری کوتاه مدت دانه‌گرده بر میوه‌نشینی و عملکرد خرمای رقم دیری

    (ندگان)پدیدآور
    بروجردنیا, مریمتراهی, عزیزمرعشی, سید سمیحموسوی, سید ناصر
    Thumbnail
    نوع مدرک
    Text
    مقاله پژوهشی
    زبان مدرک
    فارسی
    نمایش کامل رکورد
    چکیده
    این پژوهش به‌منظور بررسی اثر روش ­های مختلف نگهداری گرده به مدت 10 روز بر میوه ­نشینی و عملکرد نخل خرمای رقم دیری در نخلستان پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری در شهرستان اهواز انجام شد. آزمایش در قالب طرح بلوک­ های کامل تصادفی با 7 تیمار و 3 تکرار به مدت دو سال صورت گرفت. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: خوشه­‏ چه ­های تازه (شاهد)، نگهداری اسپات کامل نر در فریزر (21- درجه سانتی­ گراد) و یخچال (4 درجه سانتی گراد)، نگهداری خوشه­ چه تازه در فریزر (21- درجه سانتی ­گراد) و یخچال (4 درجه سانتی­ گراد)، نگهداری خوشه ­چه خشک در فریزر (21- درجه سانتی­ گراد) و یخچال (4 درجه سانتی­ گراد). جهت گرده ­افشانی، از اسپات­های رقم غنامی قرمز استفاده شد. در زمان گرده‌افشانی، 7 خوشه از هر درخت خرمای رقم دیری، انتخاب و هر خوشه با یکی از تیمارهای مورد نظر به صورت دستی گرده ­افشانی گردید. نتایج نشان داد که اثر روش‌های مختلف نگهداری دانه‌گرده بر درصد جوانه ­زنی دانه گرده، درصد میوه‌نشینی و ریزش میوه معنی­ دار بود و بهترین نتیجه در تیمار نگهداری خوشه‌چه خشک در دمای 21- درجه سانتی‌گراد به‌دست آمد. از بین شاخص های مرتبط با میوه، وزن، طول و قطر میوه و درصد مواد جامد محلول بیشتر از بقیه تحت‌تأثیر تیمار روش نگهداری قرار گرفتند. خصوصیات میوه و عملکرد در تیمار گرده­ افشانی با خوشه ­چه ­های خشک نگهداری شده در دمای 21- درجه سانتی‌گراد مشابه خوشه­ چه ­های تازه بود. بیشترین میوه ­نشینی و عملکرد خوشه در کاربرد خوشه­ چه خشک نگهداری شده در فریزر 21- درجه سانتی‌گراد به‌دست آمد که پس از آن خوشه­ چه تر و اسپات کامل نگهداری شده در فریزر قرار داشت. بنابراین روش نگهداری گرده (نوع نهاده گرده، دمای نگهداری و رطوبت گرده) عامل تأثیرگذاری در میوه­ نشینی و عملکرد میوه خرما می ­باشد
    کلید واژگان
    اسپات
    خوشه‌چه
    دانه گرده
    درجه حرارت
    قوه نامیه
    گرده‌افشانی

    شماره نشریه
    1
    تاریخ نشر
    2024-08-22
    1403-06-01
    ناشر
    دانشگاه ارومیه
    Urmia University
    سازمان پدید آورنده
    استادیار پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
    استادیار پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
    استادیار پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز، ایران.
    کارشناس تحقیقات باغبانی، پژوهشکده خرما و میوه‌های گرمسیری، موسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اهواز ، ایران.

    شاپا
    2538-4376
    URI
    https://dx.doi.org/10.30466/rip.2023.54603.1269
    https://rip.urmia.ac.ir/article_121591.html
    https://iranjournals.nlai.ir/handle/123456789/1122486

    مرور

    همه جای سامانهپایگاه‌ها و مجموعه‌ها بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌هااین مجموعه بر اساس تاریخ انتشارپدیدآورانعناوینموضوع‌‌ها

    حساب من

    ورود به سامانهثبت نام

    آمار

    مشاهده آمار استفاده

    تازه ترین ها

    تازه ترین مدارک
    © کليه حقوق اين سامانه برای سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران محفوظ است
    تماس با ما | ارسال بازخورد
    قدرت یافته توسطسیناوب