اهمیت غنیسازی غذای زنده در تغذیه لارو ماهیان خاویاری
(ندگان)پدیدآور
محسنی, محمودحافظیه, محمودسرپناه, علینقیمحمدی, صالحقربانی واقعی, رضایگانه, هوشنگیوسفی, سهیلیونس حقیقی, بهاره
نوع مدرک
Textمقاله ترویجی
زبان مدرک
فارسیچکیده
ماهیان خاویاری با توجه به ارزش اقتصادی بالا به عنوان یکی از کاندیدهای بالقوه برای پرورش ماهی در کشور هستند. با وجود تمایل بالا برای پرورش این گونههای ارزشمند، تغذیه و پرورش لارو این ماهیان به عنوان یکی از تنگناهای پرورش در نظر گرفته میشود. لزوم فراهمسازی غذاهای زنده با کیفیت بالا در زنجیره غذایی در مراحل ابتدایی تغذیه فعال (خارجی) به عنوان رژیم غذایی طبیعی به دلیل قابلیت بالای هضم و جذب برای تولید پیوسته و پایدار آبزی پروری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. اهمیت استفاده از غذای زنده شامل انواع مختلفی از پلانکتونهای گیاهی و جانوری در بهبود کیفیت لارو آبزیان پرورشی طی چندین دهه به اثبات رسیده است. با وجود مزایای زیاد غذاهای زنده، برخی کمبودها نیز در ترکیبات مواد مغذی آنها وجود دارد. استفاده از رژیمهای غنی کننده طبیعی مانند مخمر ریزجلبکها و عصارههای گیاهی در توسعه تغذیه آبزیپروری برای به دست آوردن مواد مغذی بهینه مورد نیاز برای رشد، بازماندگی و تقویت ایمنی لاروها بسیار رایج شدهاند، این رژیمهای غنی سازی شده طبیعی نسبت به رژیمهای غذایی تجاری مقرون به صرفهتر و سازگار با محیط زیست هستند. لاروفیل ماهیان با تیمارهای مختلف غذایی شامل: غذای کنسـانتره تجـاری، نـاپلیوس غنـی شـده بـا روغـن مـاهی، ناپلیوس غنی شده با روغنهای گیاهی (آفتابگردان و کلـزا و سـویا) و ناپلیوس تازه تخم گشایی شده، تغذیه شدند. بررسیهای انجام شده، اهمیت چربیها را به عنوان منبع تامین انرژی و همچنین منبعی بـرای اسیدهای چرب ضروری بر کارایی تغذیه کاملا نشان داد. جایگزینی روغن ماهی با روغنهای گیـاهی توانسـت میـزان تلفات در لارو این ماهی را در این دوره بسیار حساس به حـداقل ممکن کاهش دهد که به سهم خود یافته بسیار با ارزشی است. در مجموع میتوان اذعان نمود، برای افزایش میزان اسیدهای چرب مهم غیر از اسـیدهای چـرب غیراشباع بلند زنجیره در نـاپلی آرتمیـا بـرای تغذیـه لارو گونه فیلمـاهی نیازی به غنیسازی آن با روغن ماهی نیست، بلکه غنیسازی با روغن گیاهی کلـزا میتواند نیاز لارو به این اسیدهای چرب را بطور کامل تامین نماید.
کلید واژگان
لارو ماهیان خاویاریغنی سازی
غذای زنده
آرتمیا
روغنهای گیاهی
شماره نشریه
1402تاریخ نشر
2024-07-221403-05-01
سازمان پدید آورنده
معاونت پژوهش و فناوری، انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاریمؤسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
سازمان جهاد کشاورزی استان گیلان
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران
انستیتو تحقیقات بین المللی ماهیان خاویاری، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رشت، ایران



