بهینهسازی تولید گاما پلیگلوتامیک اسید (γ-PGA)، در باکتری Bacillus velezensis و تاثیر آن بر افزایش شاخصهای رشدی گندم و کنترل Bipolaris sorokiniana عامل بیماری پوسیدگی معمولی ریشه گندم
(ندگان)پدیدآور
ساسانی, محسناحمدزاده, مسعودبشارتی, حسینمیرزادی گوهری, امیرنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کشاورزی مدرن در قرن بیست و یکم باید امنیت غذایی این جمعیت رو به رشد را تامین کند، که به معنای تولید غذا و فیبر بیشتر با نیروی کار کمتر است؛ بنابراین کشاورزی در قرن حاضر نیازمند سرمایهگذاری هوشمندانه مبتنی بر روشهای تولید کارآمدتر و سازگارتر با محیط زیست است. بیماری پوسیدگی معمول ریشه گندم با عامل B. sorokiniana ، از مهمترین بیماریهای گندم است که هر ساله موجب ایجاد خسارتهای اقتصادی میشود. در این پژوهش از مجموع 180 جدایه باکتریایی باسیلوس جداشده از نمونههای جمعآوری شده از مزارع گندم استان همدان، ضایعات قارچهای خوراکی و ضایعات نخل، تعداد 9 جدایه توانستند ترکیب گاما پلی گلوتامیک اسید را با مقادیر مختلف تولید کنند، که از این بین، دو جدایه توانستند γ-PGA را به صورت مستقل از گلوتامیک اسید تولید کنند. جدایه Bacillus velezensis UTB97 با نرخ تولید 40 گرم بر لیتر γ-PGA به عنوان جدایه برتر تولیدکننده انتخاب شد. جدایه UTB97 توانست در شرایط آزمایشگاهی به میزان 65 درصد از رشد قارچ بیمارگر به روش کشت متقابل جلوگیری کند. بررسیهای گلخانهای که بهصورت تیمار بذور گندم انجام شد، نشان داد که تیمار باکتری UTB97 و UTB97 + γ-PGA توانست بیماری پوسیدگی معمولی ریشه گندم را به ترتیب به میزان 59 و 73 درصد در مقایسه با تیمار شاهد کنترل کند، همچنین تیمار UTB97 + γ-PGA توانست موجب افزایش شاخصهای رشدی گندم (طول ساقه و وزن خشک ریشه)، در حضور و عدم حضور قارچ بیمارگر شود.
کلید واژگان
افزایش رشدکنترل بیماری
گاما پلی گلوتامیک اسید
کنترل بیولوژیک بیمایهای گیاهی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2022-12-221401-10-01
ناشر
پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران - موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهیپردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران موسسه تحقیقات کنترل بیولوژیک آفات و بیماریهای گیاهی
سازمان پدید آورنده
گروه گیاهپزشکی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایرانگروه گیاهپزشکی، دانشکدۀ کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
بخش بیولوژی موسسه خاک و آب کشور، کرج، ایران.
گروه گیاهپزشکی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
شاپا
2322-28832423-8090




