مقایسه روش انحراف از درصد بهینه (DOP) و روش تلفیقی تشخیص و توصیه (DRIS) برای ارزیابی تعادل تغذیهای پیاز در استان آذربایجانغربی
(ندگان)پدیدآور
فیضیزاده, میناصمدی, عباسنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
برای تعیین شاخصهای انحراف از درصد بهینه (DOP) و روش تلفیقی تشخیص و توصیه (DRIS) ارزیابی وضعیت تغذیهای پیاز (Allium cepa L.) و مقایسه دو روش مذکور، نمونههای برگ از 50 مزرعه جمعآوری و غلظتهای عناصر غذایی N، P،K ، Ca،Mg ،Fe ،Mn ، Zn ،Cu و B تعیین شدند. با توجه به مقدار عملکرد، مزارع به دو گروه، مزارع با عملکرد بالا و پایین تقسیم شدند. نرمهای DRIS برای نسبتهای مختلف عناصر غذایی تعیین شدند.  شاخصهای  DRIS برای ارزیابی تعادل تغذیهای عناصر غذایی محاسبه شدند. شاخصهای DOP از غلظتهای بهینه عناصر غذایی حاصل از روابط بین شاخصهای DRIS تعیین گردید. غلظتهای بهینه عناصر غذایی حاصل از روابط بین شاخصهای DRIS و غلظت عناصر غذایی با در نظر گرفتن شاخص DRIS برابر با صفر محاسبه گردید. غلظت بهینه، برای عناصر غذایی پرمصرف N، P، K، Ca و Mg بهترتیب 94/2، 27/0، 40/4، 82/1 و 25/ 0درصد و برای عناصر غذایی کممصرف Fe، Mn، Zn، Cu و B بهترتیب 107، 48، 19، 13 و 26 میلیگرم بر کیلوگرم تعیین شدند. از لحاظ میانگین شاخصهای DRIS ، ترتیب نیاز غذایی برای عناصر کممصرف و پرمصرف بهصورت Cu>Ca>K=Mn>P>B>Mg>Zn>N>Fe در مزارع با عملکرد پایین بهدست آمد. از لحاظ میانگین شاخصهای روش DOP، ترتیب نیاز غذایی برای عناصر پرمصرف و کممصرف بهصورت  Ca>K>Cu>P>B>Mn>Mg>N>Fe>Znبرای مزارع با عملکرد پایین بهدست آمد. مقایسه شاخصهای DRIS عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف با شاخصهای DOP نشان داد که در هر دو شاخص عناصر کلسیم، پتاسیم و مس منفیترین شاخص در مزارع با عملکرد کم بودند که حاکی از تشابه زیاد بین دو روش در تفسیر نتایج تجزیه برگ میباشد. درباره کارآیی نرمهای  DRISو DOP  تعیین شده زمانی میتوان اظهار نمود که از درستی نرمهای تعیین شده از طریق آزمایشهای کودی در مزارع پیاز با عملکرد کم اطمینان حاصل شود.
کلید واژگان
پیازغلظت بهینه
DOP
DRIS
حاصلخیزی خاک و تغذیه گیاه
شماره نشریه
32تاریخ نشر
2016-11-211395-09-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشآموخته کارشناسی ارشد علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیهاستاد گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ارومیه




