برهمکنش قارچ های میکوریز آربوسکولار و منابع آهن بر ویژگیهای رشد و جذب عناصر غذایی پایه مکزیکن لایم
(ندگان)پدیدآور
شهسوار, علیمقدم, طارقزارعی, مهدیاصل مشتاقی, الهامنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور مطالعه اثر قارچهای میکوریزی، منابع و سطوح مختلف آهن بر رشد و جذب عناصر غذایی پایه مکزیکن لایم (Citrus aurantifolia L)(که یکی از پایههای بسیار مهم مرکبات در مناطق جنوب کشور محسوب میشوند)، آزمایش گلخانهای به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملا تصادفی با سه فاکتور و چهار تکرار انجام گرفت. فاکتورها شامل قارچ میکوریز در سه سطح (شاهد بدون قارچ میکوریز، Rhizophagus irregularis ، Glomus versiforme)، منابع آهن در دوسطح (کلات آهن و سولفات آهن) و هرکدام از این منابع در3 سطح (0، 5/7 و 15 میلیگرم آهن بر کیلوگرم)  بود. نتایج نشان داد که برهمکنش قارچ و منابع آهن بهطور موثری باعث بهبود صفات رشدی و غلظت عناصر غذایی نیتروژن، پتاسیم، آهن، روی، مس و منگنز گیاه میشود. نتایج نشان داد که در تیمارهای مایهزنی با قارچ، با افزایش سطوح آهن، غلظت عناصر غذایی آهن، روی، مس و منگنز در گیاه افزایش یافته است که احتمالا بدلیل اثرات متعادل کنندگی همزیستی میکوریزی بر غلظت عناصر غذایی در گیاه میباشد. تیمارهای کاربرد همزمان قارچ با سولفات آهن بهنظر میرسد که بر روی صفات رشدی مختلف تاثیر مناسب داشته است و بهجای کلات آهن یا در کاهش مصرف آن میتواند موثر باشد.
کلید واژگان
آهنپایه مکزیکن لایم
عناصر غذایی
مرکبات
همزیستی میکوریزی
شماره نشریه
1تاریخ نشر
2018-03-211397-01-01
ناشر
دانشگاه تبریزUniversity of Tabriz
سازمان پدید آورنده
دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیرازدانشجوی پیشین کارشناسی ارشد، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
دانشیار گروه علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
دانشجوی دکتری، گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز




