بررسی امکان استفاده از عصاره اتانولی ریحان در کنترل سالمونلا تیفی موریم در سس مایونز
(ندگان)پدیدآور
لطیفی, زهرامعینی, سودابهمحمدزاده میلانی, جعفرقربانی پیرشهید, تارارهنما, پریاروزبه نصیرایی, لیلا
نوع مدرک
Textاصیل پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سالمونلا یکی از مهمترین علتهای شیوع بیماریهای ناشی از غذا در جهان است. عمدهترین مـواد غذایی مسئول در انتقال سالمونلا در کشور ایران تخممرغ و گوشت مرغ میباشد. هدف از این پژوهش بررسی امکان استفاده از عصاره هیدرو اتانولی ریحان در کنترل سالمونلا تیفی موریم در سس مایونز میباشد. در این پژوهش ابتدا آزمایشهای خاصیت ضد میکروبی عصاره اتانولی ریحان مورد بررسی قرار گرفت و با توجه به نتایج بهدست آمده، غلظتهای مورد نظر عصاره برای بررسی نهایی 25/0، 5/0 و 75/0 درصد در نظر گرفته شد. سپس خاصیت آنتی باکتریایی عصاره اتانولی ریحان روی باکتری سالمونلا تیفی موریم در سس مایونز طی 30 روز در دمای 25 و 4 درجه سانتیگراد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل از بررسیهای آماری نشان داد که سه غلظت مورد مطالعه بهطور معنیداری (05/0>p) نسبت به نمونه شاهد موجب کاهش رشد باکتری سالمونلا تیفی موریم در طی دوره نگهداری شدند و با افزایش غلظت عصاره فعالیت ضد باکتری عصاره افزایش یافت بهطوریکه عصاره ریحان با غلظت ppm 7500 بهطور معناداری در اکثر زمانها کمتر از سایر تیمارها بود (05/0>p). تست ارزیابی حسی به روش هدونیک 5 نقطهای صورت گرفت و نتایج آنالیز حسی ظاهر و رنگ در تیمارهای مختلف اختلاف معنیداری نسبت به هم نداشتند. در ارتباط با طعم، بافت و پذیرش کلی سس، کمترین امتیاز حسی مربوط به تیمار با غلظت 75/0 درصد بوده است.
کلید واژگان
عصاره ریحانضد میکروبی
سالمونلا
سس مایونز
نگهدارنده
آلودگی میکروبی مواد غذائی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2023-06-221402-04-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکردIAU, Shahrekord Branch
سازمان پدید آورنده
باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، واحد ساری، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایراندانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، نور، ایران
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، واحد ساری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی، ساری، ایران
دانشآموخته کارشناسی ارشد، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، ایران
دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد، خراسان رضوی، ایران
استادیار گروه علوم و صنایع غذایی، واحد نور، دانشگاه آزاد اسلامی، مازندران، ایران



