اثر پتاسیم و روی بر عملکرد، اجزای عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک نخود در شرایط دیم
(ندگان)پدیدآور
عباسی مقدم, امینعبادی, علیشهبازی, حسیننوع مدرک
Textپژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور تعیین اثر مقادیر مختلف پتاسیم و روی بر عملکرد و برخی صفات فیزیولوژیک نخود در شرایط دیم، آزمایشی در سال 1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوکهای کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. فاکتورهای مورد بررسی شامل پتاسیم در چهار سطح 0، 30، 60 و 90 کیلوگرم در هکتار و روی در سه سطح 0، 3 و 6 در هزار بودند. صفات مورد بررسی شامل عملکرد دانه، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد دانه در بوته، تعداد غلاف در بوته، میزان کلروفیل a، b و کل، محتوی رطوبت نسبی برگ، پایداری غشای سلولی و پتانسیل اسمزی بودند. کاربرد پتاسیم و روی موجب افزایش عملکرد و اجزای عملکرد شد به طوریکه بیشترین عملکرد دانه با کاربرد 60 کیلوگرم در هکتار پتاسیم و محلولپاشی 6 در هزار روی به دست آمد. همچنین حداکثر عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت، تعداد دانه در بوته، کلروفیل a، b و کلروفیل کل و رطوبت نسبی برگ، پایداری غشای سلولی و پایینترین پتانسیل اسمزی به تیمار 90 کیلوگرم در هکتار پتاسیم و تیمار 6 در هزار روی اختصاص یافت. کاربرد روی و پتاسیم موجب بهبود شاخصهای تحمل به تنش و کاهش آسیبهای ناشی از تنش خشکی شده و عملکرد را افزایش داد.
کلید واژگان
پایداری غشای سلولپتانسیل اسمزی
رنگدانههای فتوسنتزی
عناصر غذایی
کم آبی
محتوی رطوبت نسبی برگ
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2015-01-211393-11-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اردبیل اردبیل، ایراندانشیار گروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه محقق اردبیلی اردبیل، ایران
دانشجوی کارشناسی ارشد زراعت دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اردبیل اردبیل، ایران
شاپا
2423-79572423-7965




