تعیین روابط عملکرد دانه و سایر صفات مرتبط با عملکرد دانه در ژنوتیپهای جو از طریق آمار چند متغیره
(ندگان)پدیدآور
احمدی, علیپورقاسمی, راضیهحسین پور, طهماسبنوع مدرک
Textزبان مدرک
فارسیچکیده
به منظور ارزیابی برخی صفات ژنوتیپهای جو، تعداد 20 ژنوتیپ جو در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار در سال زراعی 91-1390 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خرمآباد مورد ارزیابی قرار گرفت. عملکرد دانه و برخی صفات زراعی دیگر اندازهگیری شدند. اختلاف بین ژنوتیپهای مورد مقایسه از نظر صفات ارتفاع بوته، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و وزن هکتولیتر معنیدار بود. ژنوتیپهای شماره 1 و 15 دارای بالاترین عملکرد دانه بودند. ضرایب همبستگی ساده صفات نشان داد که عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک، عملکرد کاه و وزن سنبله همبستگی مثبت و معنیداری دارد. بیشترین میزان همبستگی عملکرد دانه با عملکرد بیولوژیک (**90/0r=) مشاهده شد. بر اساس نتایج رگرسیون گام به گام، عملکرد بیولوژیک، وزن سنبله، طول برگ پرچم، سطح برگ پرچم، طول ریشک و طول سنبله به عنوان صفت مؤثر بر عملکرد دانه گزینش شدند. بنابراین این صفات را میتوان به عنوان مهمترین خصوصیات گیاه در افزایش عملکرد دانه محسوب نمود و با تکیه بر آنها میتوان گزینش مناسبی در جهت بهبود عملکرد دانه جو انجام داد. بین صفات انتخابی صفت عملکرد بیولوژیک و وزن سنبله به ترتیب بیشترین اثر مستقیم را بر عملکرد دانه داشتند. با توجه به نتایج به دست آمده میتوان اظهار داشت که ژنوتیپهای شماره 1 و 15 دارای بالاترین عملکرد دانه بودند، همچنین صفاتی چون وزن سنبله، طول برگ پرچم، سطح برگ پرچم، طول ریشک و طول سنبله به دلیل همبستگی بیشتر با عملکرد دانه نقش مؤثری در افزایش عملکرد دانه داشتند.
کلید واژگان
تجزیه علیتتحلیل مسیر
تنوع ژنتیکی
تنوع زیستی
رگرسیون گام به گام
همبستگی
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2014-11-221393-09-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد میانهIslamic Azad University, Miyaneh Branch
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، خرم آباد، ایراندانشجوی سابق کارشناسی ارشد اگرواکولوژی دانشگاه زابل، زابل، ایران،
استادیار پژوهش مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی لرستان، خرم آباد، ایران
شاپا
2423-79572423-7965




