تاثیر ارتفاع بر روی تنوع و فروانی جمعیت باکتریایی نمونه های خاک کوه قلعه کاظم خان دریاچه ارومیه
(ندگان)پدیدآور
غفارنژاد مقدم, فاطمهشوندی, محمودحدادی, اعظمآموزگار, محمد علینوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
سابقه و هدف: با توجه به شرایط بحرانی دریاچه ارومیه، شناسایی باکتری هایی که توانایی زیستن در محیط های افراطی را داشته باشند، به لحاظ کاربرد های میکروبی و تحمل پذیری شرایط زیستی موجود، جالب توجه بوده و به درک هر چه بهتر ما از محیط پیرامون کمک می نماید. در این مطالعه فراوان ترین شاخه باکتریایی موجود در نمونه های خاک از سه ارتفاع 10، 150 و 250 متریِ کوه قلعه کاظم خان در ساحل دریاچه فوق شور ارومیه بررسی شده است.
مواد و روش ها: نمونه های خاک جمع آوری شده و برای شناسایی و طبقه بندی رده های زیر مجموعه Proteobacteria از توالی یابی S rRNA16 به روش توالی یابی نسل بعد (NGS) استفاده شد و با بکارگیری نرم افزار ژنتیکی FLASH و نیز الگوریتم UCHIME توالی های به دست آمده شناسایی شدند.
یافته ها: تغییر ارتفاع بر فراوانی و تنوع سویه های شناسایی شده در شاخه proteobacteria مشهود بود به شکلی که درصد فراوانی Alphaproteobacteria با ارتفاع رابطه مستقیم داشت و برعکس، درصد فراوانی Betaproteobacteria با کاهش ارتفاع افزایش یافت. این تغییر در تنوع سویه های مربوط به هر یک از رده ها نیز مشاهده می شود.
نتیجه گیری: در بررسی های اجمالی نمونه ها، درصد فراوانی Proteobacteria رابطه معکوسی با افزایش ارتفاع دارد ولی در بررسی مجزای رده های میکروبی، ارتباط معناداری بین افزایش و کاهش فراوانی و ارتفاع نمونه برداری، مشاهده می گردد. همچنین دو تیره ناشناخته و طبقه بندی نشده در ردهDeltaproteobacteria نیز در نمونه ها شناسایی شدند که دارای درصد فراوانی بالایی (18-27 درصد) در بین داده های مربوط به سه نمونه بودند.
کلید واژگان
ارتفاع جغرافیاییمحیط نمکی
تنوع باکتریایی
NGS
میکروب شناسی محیطی
شماره نشریه
453تاریخ نشر
2022-12-221401-10-01
ناشر
دانشگاه آزاد اسلامی واحد جهرمIslamic Azad University, Jahrom Branch
سازمان پدید آورنده
گروه میکروبیولوژی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.استادیار گروه میکروبیولوژی و بیوتکنولوژی، پژوهشگاه صنعت نفت
گروه میکروبیولوژی، واحد کرج، دانشگاه آزاد اسلامی، کرج، ایران.
دانشیار گروه میکروبیولوژی دانشکده علوم دانشگاه تهران




