اثر ضد قارچی چند اسانس گیاهی بر قارچ عامل برق زدگی نخود Ascochyta rabiei در شرایط آزمایشگاهی و گلخانهای
(ندگان)پدیدآور
ثمری, محمدملکی, مژدهشهریاری, داریوشخردپیر, ندانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
بلایت آسکوکیتایی ناشی از Ascochyta rabiei یکی از مهمترین عوامل کاهشدهنده عملکرد نخود در سراسر دنیاست. بهعلت اهمیت این بیماری و همچنین با هدف کاهش اثرات مخرب زیستمحیطی ناشی از روشهای مبارزه شیمیایی متداول، اسانسهای گیاهی با خاصیت ضدقارچی میتوانند گزینه مناسبی برای مدیریت بیمارگر باشند. در این تحقیق، اثر بازدارندگی اسانس هشت گیاه آویشن، زیره، مرزه، پونه، نعنا، ترخون، زنیان و رازیانه در پنج غلظت در قالب طرح کاملاً تصادفی در سه تکرار مورد بررسی قرار گرفتند. صفاتی از قبیل درصد بازدارندگی از رشد میسلیوم، حداقل غلظت بازدارندگی از رشد، سرعت رشد کلنی پس از تیمار در شرایط آزمایشگاهی و درصد شدت بیماری در شرایط گلخانهای مطالعه شدند. برای آزمایش گلخانهای از اسانسهایی که بهترین بازدهی را در شرایط آزمایشگاهی نشان دادند، در مقایسه با قارچ-کش رورالتیاس و شاهد آلوده و سالم استفاده شد. نتایج نشان داد که رازیانه بیشترین درصد بازدارندگی را در بین گیاهان مورد بررسی داشت. در شرایط گلخانه نیز تیمار دو گیاه آویشن و رازیانه پایینترین شاخص بیماری را در گیاهان میزبان ایجاد نمودند. بنابر نتایج این تحقیق میتوان محتمل دانست که اسانس و عصاره دو گیاه رازیانه و آویشن گزینههای مناسبتری برای کاربرد در برنامه مدیریت این بیماری در مقایسه با شش گیاه مورد بررسی بودند.
کلید واژگان
نخودبلایت
برق زدگی
اسانس گیاهی
بازدارندگی
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2022-02-201400-12-01
ناشر
معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین- پیشواسازمان پدید آورنده
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد ، گروه بیماریشناسی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد ورامین-پیشوا، ورامین، ایرانعضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین-پیشوا
رییس بخش تحقیقات گلخانه ای مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان تهران
- استادیار، گروه گیاهپزشکی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ورامین -پیشوا، ورامین، ایران




