مقایسه اثر چند ماده آلی و بیوچار آنها بر برخی ویژگیهای خاک
(ندگان)پدیدآور
کرمی, شهرزادیثربی, جعفرصفرزاده شیرازی, صدیقهرونقی, عبدالمجیدقاسمی فسائی, رضانوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
امروزه، کاربرد مجدد پسماندههای آلی تولید شده بهوسیله کارخانههای مواد غذایی و دارویی، در بخش کشاورزی و بهعنوان کود آلی مورد توجه قرار گرفته است. مطالعه حاضر به منظور مقایسه اثر افزودن پسماندههای آلی چهار کارخانه در استانهای فارس و خوزستان و بیوچار این پسماندهها بر برخی ویژگیهای شیمیایی یک خاک آهکی انجام شد. آزمایشی به مدت دو ماه و بهصورت طرح کاملاً تصادفی در قالب آزمون فاکتوریل ۴×۹ شامل ۹ نوع پسمانده آلی (فیلترکیک، باگاس نیشکر، بیوچار باگاس نیشکر، چغندرقند، بیوچار چغندرقند، ریشه شیرین بیان، بیوچار ریشه شیرین بیان، کنجاله سویا، بیوچار کنجاله سویا) در چهار سطح صفر (شاهد)، یک، دو و سه درصد وزنی و با سه تکرار طراحی و اجرا شد. نتایج نشان داد که برهمکنش اثر نوع و سطح پسماندههای آلی بر فسفر قابل دسترس، غلظت آهن، مس و منگنز قابل عصارهگیری باDTPA و قابلیت هدایت الکتریکی خاک معنیدار بود. خاک تیمار شده با کنجاله سویا بیشترین مقدار نیتروژن کل و مس را دارا بود. فیلترکیک منبع مناسبی برای تأمین فسفر، روی و آهن و تفاله چغندرقند، منبع مناسبی جهت تأمین منگنز در خاک بودند. تفاوت معنیداری بین مقدار عناصر قابل دسترس در خاکهای تیمار شده با پسماندههای خام با بیوچار آنها مشاهده نشد. اگرچه افزایش سطح کاربرد این پسماندهها به میزان دو تا سه درصد وزنی سبب افزایش قابلیت دسترسی عناصر مذکور گردید اما کاربرد سطوح بالاتر این پسماندهها، با افزایش ۳۳ تا ۱۶۶ درصدی قابلیت هدایت الکتریکی خاک همراه بود؛ لذا استفاده وسیع از این پسماندهها باید با احتیاط بیشتری صورت پذیرد.
کلید واژگان
باگاسچغندرقند
ریشه شیرین بیان
فیلترکیک
کنجاله سویا
شماره نشریه
3تاریخ نشر
2019-11-221398-09-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
دانشجوی دکتری بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیرازاستادیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
استادیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
استاد بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
دانشیار بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز
شاپا
2228-71242228-7132




