بررسی تجمع نیترات و عوامل مؤثر بر آن در برخی از سبزیجات برگی در منطقه زنجان
(ندگان)پدیدآور
تابنده, لیلاصفرزاده شیرازی, صدیقهنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کودهای نیتروژنی، نقش مهمی در عملکرد و کیفیت محصول بازی میکنند. نیترات اضافی، ممکن است از طریق آبشویی و فرسایش خاک، باعث آلودگی آب سطحی و زیر زمینی شود. جذب و توزیع نیترات در گیاهان با توجه به نگرانی های زیست محیطی و کیفیت محصولات کشاورزی، ازاهمیت زیادی برخوردار است. این مطالعه، بر روی انواع سبزیجات مانند تره، جعفری، نعناع، شوید، گشنیز و برگچغندر، در7 منطقهی مطالعاتی در استان زنجان با نمونهبرداری به صورت تصادفی در فصل برداشت انجام گردید. غلظت نیتروژن، نیترات، فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در سبزیجات و برخی ویژگیهای فیزیکی و شیمیایی آب و خاک تعیین شد. نتایج نشان داد که علیرغم مدیریت زراعی و شرایط اقلیمی یکسان، بیشترین تجمع نیترات، در نمونههای آب آبیاری، خاک و گیاهان مزارع سبزیکاری مجاور به مسیر خروجی فاضلاب شهری که در سالهای قبل، تحت کشت گیاهان لگومینوز (لوبیا و یونجه) بوده و نیاز چندانی به مصرف کودهای نیتروژنی نداشتند، مشاهده شد. در کلیه مزارع تحت مطالعه، غلظت نیترات در سبزیجات تره و جعفری، در محدوده مجاز بود ولی در 3/14 درصد از مزارع سبزیکاری تحت کشت گیاهان نعناع و برگ چغندر و 6/28 درصد مزارع شوید و گشنیز، آلودگی نیترات بالاتر از حد مجاز مشاهده گردید. غلظت نیترات در انواع سبزیجات، با غلظت نیتروژن گیاهی، نیترات آب و خاک، همبستگی مثبت و با فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز همبستگی منفی نشان داد و اختلاف آماری معنیداری بین مقدار فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز در سبزیجات مختلف به دست آمد. از بین ویژگیهای مطالعه شده ، مقدار نیترات خاک نقش مهمی در تجمع نیترات در سبزیجات داشته است.  
کلید واژگان
آب آبیاریآلودگی نیترات
نیترات خاک
سبزیجات
فعالیت آنزیم نیترات ردوکتاز
شماره نشریه
2تاریخ نشر
2018-08-231397-06-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
کارشناس ارشد بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، شیراز، ایراناستادیار بخش مهندسی علوم خاک دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز، ایران
شاپا
2228-71242228-7132




