عملکرد و ترکیب معدنی برگ و میوه کیوی در روشهای مختلف کوددهی
(ندگان)پدیدآور
رئیسی, طاهرهمرادی, بیژنفتاحیمقدم, جوادنوع مدرک
Textمقاله پژوهشی
زبان مدرک
فارسیچکیده
کیوی، درختی با نیاز تغذیهای بالاست و برای دستیابی به عملکرد بهینه، این نیاز تغذیهای باید از طریق کوددهی تأمین گردد. تحقیق حاضر با هدف مقایسه روشهای مختلف کوددهی شامل پخش سطحی (شاهد)، چالکود و کودآبیاری به تنهایی یا در ترکیب با محلولپاشی بر غلظت عناصر غذایی در برگ و میوهی کیوی و نیز بررسی رابطهی بین ترکیب معدنی برگ و میوه کیوی با عملکرد در باغ کیوی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری اجرا شد. نتایج نشان داد اثر روش کوددهی بر عملکرد معنیدار بوده و بیشترین مقدار این ویژگی در روش کوددهی کودآبیاری+محلولپاشی مشاهده گردید. علاوهبراین، اثر روش کوددهی بر غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم در برگ و میوه کیوی معنیدار بوده و نیز با کاربرد محلولپاشی در همه تیمارهای مورد مطالعه مقدار نیتروژن، فسفر، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی افزایش یافتند. مازادبراین، صرفنظر از روش کوددهی، غلظت عناصر غذایی در برگ کیوی بهترتیب نیتروژن > پتاسیم > کلسیم > فسفر و در میوه کیوی به ترتیب پتاسیم > نیتروژن > کلسیم > فسفر کاهش یافت. بررسی نتایج نشان داد که نسبت بین غلظت عناصر غذائی در میوه به برگ کیوی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) متأثر از روش کوددهی بود ولی روش کوددهی اثر معنیداری بر نسبت بین غلظت نیتروژن در میوه به برگ کیوی نداشت. همچنین، نتایج همبستگی نشان داد که مقدار عملکرد کیوی در زمان برداشت همبستگی معنیداری با غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی داشت. این درحالی بود که رابطهی خطی بین عملکرد کیوی و غلظت عناصر غذائی در میوه کیوی مشاهده نشد. مازادبراین، بررسی نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت پتاسیم در برگ به تنهایی قادر است بخش اعظم تغییرات در عملکرد درختان کیوی را توضیح دهد. علاوه براین، غلظت پتاسیم در برگ کیوی به همراه غلظت نیتروژن و کلسیم در برگ کیوی میتواند برای برآورد عملکرد در باغ کیوی مطالعه شده استفاده شوند. بهطورکلی با توجه به مجهز بودن تمام باغهای کیوی شمال کشور به سیستم آبیاری تحت فشار و افزایش معنیدار غلظت عناصر غذایی در برگ پس از انجام محلولپاشی تکمیلی، روش کودآبیاری+محلولپاشی میتواند در زمان و هزینهها صرفهجویی کرده و نیز منجر به افزایش غلظت عناصر غذائی در برگ و عملکرد درختان کیوی گردد. پتاسیم > کلسیم > فسفر و در میوه کیوی به ترتیب پتاسیم > نیتروژن > کلسیم > فسفر کاهش یافت. بررسی نتایج نشان داد که نسبت بین غلظت عناصر غذائی در میوه به برگ کیوی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) متأثر از روش کوددهی بود ولی روش کوددهی اثر معنیداری بر نسبت بین غلظت نیتروژن در میوه به برگ کیوی نداشت. همچنین، نتایج همبستگی نشان داد که مقدار عملکرد کیوی در زمان برداشت همبستگی معنیداری با غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی داشت. این درحالی بود که رابطهی خطی بین عملکرد کیوی و غلظت عناصر غذائی در میوه کیوی مشاهده نشد. مازادبراین، بررسی نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت پتاسیم در برگ به تنهایی قادر است بخش اعظم تغییرات در عملکرد درختان کیوی را توضیح دهد. علاوه براین، غلظت پتاسیم در برگ کیوی به همراه غلظت نیتروژن و کلسیم در برگ کیوی میتواند برای برآورد عملکرد در باغ کیوی مطالعه شده استفاده شوند. بهطورکلی با توجه به مجهز بودن تمام باغهای کیوی شمال کشور به سیستم آبیاری تحت فشار و افزایش معنیدار غلظت عناصر غذایی در برگ پس از انجام محلولپاشی تکمیلی، روش کودآبیاری+محلولپاشی میتواند در زمان و هزینهها صرفهجویی کرده و نیز منجر به افزایش غلظت عناصر غذائی در برگ و عملکرد درختان کیوی گردد. کلسیم > فسفر و در میوه کیوی به ترتیب پتاسیم > نیتروژن > کلسیم > فسفر کاهش یافت. بررسی نتایج نشان داد که نسبت بین غلظت عناصر غذائی در میوه به برگ کیوی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) متأثر از روش کوددهی بود ولی روش کوددهی اثر معنیداری بر نسبت بین غلظت نیتروژن در میوه به برگ کیوی نداشت. همچنین، نتایج همبستگی نشان داد که مقدار عملکرد کیوی در زمان برداشت همبستگی معنیداری با غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی داشت. این درحالی بود که رابطهی خطی بین عملکرد کیوی و غلظت عناصر غذائی در میوه کیوی مشاهده نشد. مازادبراین، بررسی نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت پتاسیم در برگ به تنهایی قادر است بخش اعظم تغییرات در عملکرد درختان کیوی را توضیح دهد. علاوه براین، غلظت پتاسیم در برگ کیوی به همراه غلظت نیتروژن و کلسیم در برگ کیوی میتواند برای برآورد عملکرد در باغ کیوی مطالعه شده استفاده شوند. بهطورکلی با توجه به مجهز بودن تمام باغهای کیوی شمال کشور به سیستم آبیاری تحت فشار و افزایش معنیدار غلظت عناصر غذایی در برگ پس از انجام محلولپاشی تکمیلی، روش کودآبیاری+محلولپاشی میتواند در زمان و هزینهها صرفهجویی کرده و نیز منجر به افزایش غلظت عناصر غذائی در برگ و عملکرد درختان کیوی گردد. فسفر و در میوه کیوی به ترتیب پتاسیم > نیتروژن > کلسیم > فسفر کاهش یافت. بررسی نتایج نشان داد که نسبت بین غلظت عناصر غذائی در میوه به برگ کیوی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) متأثر از روش کوددهی بود ولی روش کوددهی اثر معنیداری بر نسبت بین غلظت نیتروژن در میوه به برگ کیوی نداشت. همچنین، نتایج همبستگی نشان داد که مقدار عملکرد کیوی در زمان برداشت همبستگی معنیداری با غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی داشت. این درحالی بود که رابطهی خطی بین عملکرد کیوی و غلظت عناصر غذائی در میوه کیوی مشاهده نشد. مازادبراین، بررسی نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت پتاسیم در برگ به تنهایی قادر است بخش اعظم تغییرات در عملکرد درختان کیوی را توضیح دهد. علاوه براین، غلظت پتاسیم در برگ کیوی به همراه غلظت نیتروژن و کلسیم در برگ کیوی میتواند برای برآورد عملکرد در باغ کیوی مطالعه شده استفاده شوند. بهطورکلی با توجه به مجهز بودن تمام باغهای کیوی شمال کشور به سیستم آبیاری تحت فشار و افزایش معنیدار غلظت عناصر غذایی در برگ پس از انجام محلولپاشی تکمیلی، روش کودآبیاری+محلولپاشی میتواند در زمان و هزینهها صرفهجویی کرده و نیز منجر به افزایش غلظت عناصر غذائی در برگ و عملکرد درختان کیوی گردد. نیتروژن > کلسیم > فسفر کاهش یافت. بررسی نتایج نشان داد که نسبت بین غلظت عناصر غذائی در میوه به برگ کیوی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) متأثر از روش کوددهی بود ولی روش کوددهی اثر معنیداری بر نسبت بین غلظت نیتروژن در میوه به برگ کیوی نداشت. همچنین، نتایج همبستگی نشان داد که مقدار عملکرد کیوی در زمان برداشت همبستگی معنیداری با غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی داشت. این درحالی بود که رابطهی خطی بین عملکرد کیوی و غلظت عناصر غذائی در میوه کیوی مشاهده نشد. مازادبراین، بررسی نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت پتاسیم در برگ به تنهایی قادر است بخش اعظم تغییرات در عملکرد درختان کیوی را توضیح دهد. علاوه براین، غلظت پتاسیم در برگ کیوی به همراه غلظت نیتروژن و کلسیم در برگ کیوی میتواند برای برآورد عملکرد در باغ کیوی مطالعه شده استفاده شوند. بهطورکلی با توجه به مجهز بودن تمام باغهای کیوی شمال کشور به سیستم آبیاری تحت فشار و افزایش معنیدار غلظت عناصر غذایی در برگ پس از انجام محلولپاشی تکمیلی، روش کودآبیاری+محلولپاشی میتواند در زمان و هزینهها صرفهجویی کرده و نیز منجر به افزایش غلظت عناصر غذائی در برگ و عملکرد درختان کیوی گردد. کلسیم > فسفر کاهش یافت. بررسی نتایج نشان داد که نسبت بین غلظت عناصر غذائی در میوه به برگ کیوی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) متأثر از روش کوددهی بود ولی روش کوددهی اثر معنیداری بر نسبت بین غلظت نیتروژن در میوه به برگ کیوی نداشت. همچنین، نتایج همبستگی نشان داد که مقدار عملکرد کیوی در زمان برداشت همبستگی معنیداری با غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی داشت. این درحالی بود که رابطهی خطی بین عملکرد کیوی و غلظت عناصر غذائی در میوه کیوی مشاهده نشد. مازادبراین، بررسی نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت پتاسیم در برگ به تنهایی قادر است بخش اعظم تغییرات در عملکرد درختان کیوی را توضیح دهد. علاوه براین، غلظت پتاسیم در برگ کیوی به همراه غلظت نیتروژن و کلسیم در برگ کیوی میتواند برای برآورد عملکرد در باغ کیوی مطالعه شده استفاده شوند. بهطورکلی با توجه به مجهز بودن تمام باغهای کیوی شمال کشور به سیستم آبیاری تحت فشار و افزایش معنیدار غلظت عناصر غذایی در برگ پس از انجام محلولپاشی تکمیلی، روش کودآبیاری+محلولپاشی میتواند در زمان و هزینهها صرفهجویی کرده و نیز منجر به افزایش غلظت عناصر غذائی در برگ و عملکرد درختان کیوی گردد. فسفر کاهش یافت. بررسی نتایج نشان داد که نسبت بین غلظت عناصر غذائی در میوه به برگ کیوی (فسفر، پتاسیم و کلسیم) متأثر از روش کوددهی بود ولی روش کوددهی اثر معنیداری بر نسبت بین غلظت نیتروژن در میوه به برگ کیوی نداشت. همچنین، نتایج همبستگی نشان داد که مقدار عملکرد کیوی در زمان برداشت همبستگی معنیداری با غلظت نیتروژن، پتاسیم و کلسیم در برگ کیوی داشت. این درحالی بود که رابطهی خطی بین عملکرد کیوی و غلظت عناصر غذائی در میوه کیوی مشاهده نشد. مازادبراین، بررسی نتایج رگرسیون گام به گام نشان داد که غلظت پتاسیم در برگ به تنهایی قادر است بخش اعظم تغییرات در عملکرد درختان کیوی را توضیح دهد. علاوه براین، غلظت پتاسیم در برگ کیوی به همراه غلظت نیتروژن و کلسیم در برگ کیوی میتواند برای برآورد عملکرد در باغ کیوی مطالعه شده استفاده شوند. بهطورکلی با توجه به مجهز بودن تمام باغهای کیوی شمال کشور به سیستم آبیاری تحت فشار و افزایش معنیدار غلظت عناصر غذایی در برگ پس از انجام محلولپاشی تکمیلی، روش کودآبیاری+محلولپاشی میتواند در زمان و هزینهها صرفهجویی کرده و نیز منجر به افزایش غلظت عناصر غذائی در برگ و عملکرد درختان کیوی گردد.
کلید واژگان
پخش سطحیچالکود
کودآبیاری
محلولپاشی و عناصر غذایی
شماره نشریه
4تاریخ نشر
2018-02-201396-12-01
ناشر
موسسه تحقیقات خاک و آبAgricultural Research,Education and Extension Organization
سازمان پدید آورنده
استادیار پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسرمربی پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
دانشیار پژوهشکده مرکبات و میوههای نیمهگرمسیری، مؤسسه تحقیقات علوم باغبانی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، رامسر
شاپا
2228-71242228-7132




